Den 22. februar 2012


LO afsender 2. varsel om storkonflikt til 1. marts

Stort set alle beskæftigede medlemmer af Tele Øst omfattes af strejke, hvis en storkonflikt bryder ud. Også arbejdsledige kan blive omfattet af storkonflikt

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har modtaget 2. strejkevarsel til ikrafttræden den 1. marts 2012 ved normal arbejdstids begyndelse fra LO´s forbund og karteller på vegne af ca. 600.000 lønmodtagere.

I henhold til Hovedaftalen mellem LO og DA skal der normalt fremsendes såvel 1. som 2. konfliktvarsel, men parterne har den 9. februar 2012 aftalt, at det i år er tilstrækkeligt at fremsende 2. konfliktvarsel.

Med strejkevarslerne forsøger LO at lægge pres på DA´s arbejdsgiverforeninger og virksomheder for at indgå forlig med LO´s forbund og karteller om overenskomstfornyelsen pr. 1. mart 2012.

Forligsmanden udskyder med stor sandsynlighed konflikten
Selv om forbundene og kartellerne nu har sendt 2. strejkevarsel til ikrafttræden pr. 1. marts 2012, er det ikke særlig sandsynligt, at der udbryder konflikt lige netop den dag.

Det skyldes, at Forligsmand Asbjørn Jensen har mulighed for at udskyde konflikten i op til 2 uger. LO og DA mødes med forligsmanden mandag den 27. februar og det er overordentligt sandsynligt, at forligsmanden på det møde meddeler, at han udskyder konflikten i op til 2 uger.

Hvis der til den tid fortsat ikke er opnået forlig, har forligsmanden mulighed for at rådføre sig med de to andre forligsmænd og udsætte konflikten i yderligere op til 2 uger. Hvis der heller til den tid er opnået forlig kan en konflikt bryde ud på 5. dagen efter udløbet af de nye to uger. Dermed er vi fremme ved den 2. april 2012 før end at en storkonflikt bryder ud. Dog har forligsmanden under forløbet - og efter den 1. marts 2012 - den mulighed at erklære alle forligsmuligheder for udtømte, og i så fald kan en konflikten bryde ud på 5. dagen efter en sådan erklæring.

På trods af, at forhandlingerne på flere overenskomstområder går trægt, er det mest sandsynlige dog, at forligsmanden i slutningen af marts ser sig i stand til at fremsætte et samlet mæglingsforslag som hovedorganisationerne har anbefalet. Sker det vil konfliktvarslerne blive suspenderet medens der er urafstemning om resultatet. Og kun hvis mæglingsforslaget bliver forkastet vil en konflikt kunne bryde ud på 5. dagen efter at forligsmanden har offentliggjort et stemmeresultat. I så fald er vi tidsmæssigt formentlig i anden halvdel af april 2012.

 

Omfattende konfliktvarsel
Der er tale om et omfattende konfliktvarsel.Inden for CO-industris område vil arbejdsstandsningen gælder samtlige medlemmer der er beskæftiget på virksomheder, som er medlem af DI, og som er omfattet af overenskomster, der er indgået mellem DI og CO-industri.

Arbejdsstandsningen omfatter dog ikke medlemmer, der er beskæftiget indenfor følgende nærmere præciserede områder:

  1. Reparation af brandbiler, ambulancer o. lign. udrykningskøretøjer
  2. TDC A/S - for så vidt angår medarbejdere ansat ved Hoftelegrafen
  3. De for tiden i udlandet ved montage o. lign. beskæftigede medlemmer
  4. Medlemmer beskæftiget på off-shore platforme på dansk kontinentalsokkel, indtil de efter udløb af igangværende turnus er on-shore
  5. Produktion og serviceydelser, som det er nødvendigt at opretholde af hensyn til dyrevelfærd
  6. Beredskabsleverancer til det danske forsvar
  7. DONG Off-shore platforme på dansk kontinentalsokkel
  8. IBM Danmark A/S, jf. protokollat af 13. juli 2006 - omhandler HK-området

Elever og lærlinge med en uddannelseskontrakt må dog ikke deltage i konflikten.

Det skal påpeges, at hverken tillidsrepræsentanter eller Dansk Metal Tele Øst kan give dispensation for konflikten. Det er arbejdsgiveren, der skal ansøge om dispensation for konflikten. Ansøgning herom skal af arbejdsgiveren sendes til arbejdsgiverorganisationen. Herefter forhandles spørgsmålet af Dansk Metal med arbejdsgiverorganisationen.

Arbejdsledige kan også  blive omfattet af en konflikt. Det fremgår nemlig af A-kasselovgivningen, at hvis mere end 65% af arbejdsløshedskassens beskæftigede medlemmer omfattes af en konflikt, må der ikke udbetales arbejdsløshedsdagpenge fra A-kassen. Dette vil i givet fald blive beregnet på konfliktens 3. dag. I en sådan situation vil forbundet i stedet udbetale konfliktunderstøttelse, hvis man er medlem af forbundet og ikke kun A-kassen.

Gør konflikten effektiv - få meldt din uorganiserede kollega ind
Det er kun medlemmer som er omfattet af konflikten. Medlemmer omfattet af en korrekt varslet og iværksat konflikt vil modtage konfliktunderstøttelse fra forbundet svarende til dagpengesatsen, hvis man har været medlem og betalt kontingent til forbundet mindst en måned før konfliktens start.

Efter en eventuel konflikt må man påregne at der skal betales ekstra kontingent indtil konfliktformuen er opbygget igen. Medlemmer som ikke omfattes af en konflikt, vil blive pålagt et konfliktkontingent under en konflikt.

Eftersom det må forventes at forligsmanden benytter sin mulighed for at udskyde konflikten i op til 2 gange 2 uger, kan uorganiserede skynde sig og blive indmeldt og dermed deltage i konflikten og gøre den effektiv og samtidig modtage konfliktunderstøttelse. Link til elektronisk indmeldelsesblanket.


Læs mere om OK-2012:


17.04.2012 Det samlede mæglingsforslag er vedtaget

16.04.2012 Resultatet af urafstemning offentliggøres tirsdag

30.03.2012 Nu skal I stemme om overenskomsten

22.03.2012 Mæglingsforslag fra forligsmanden

18.03.2012: LO og DA godkender mæglingsskiste

15.03.2012 DA varsler lockout

13.03.2012 Forligsmanden udsætter storkonflikt i yderligere to uger

02.03.2012 Medlemsmøder om overenskomstfornyelsen 2012

01.03.2012 Forlig på byggeriet

28.02.2012 Industriforligets betydning for TDC-ansatte

27.02.2012 Forligsmanden udskyder storkonflikt i 2 uger 


23.02.2012: Forlig på transportområdet

22.02.2012 LO afsender 2. varsel om storkonflikt

21.02.2012: Forligsmanden giver frist til mandag den 27. februar

20.02.2012 OK-forhandlinger på transportområdet kørt fast

15.02.2012: Industriforligets protokollater

12.02.2012: Forlig om nye overenskomster på industriens område

10.02.2012: OK-forsøg i weekenden

09.02.2012: LO og DA opsiger overenskomster for 600.000 lønmodtagere

09.02.2012: Protokollat mellem LO og DA om varsling af konflikt ved overenskomstfornyelsen 2012

09.02.2012: Protokollat mellem LO og DA om opsigelse af 1. marts 2012 overenskomster

15.12.2011 DI og CO-industri og starter forhandlinger den 4. januar

17.11.2011: LO og DA har indgået rammeaftale forud for OK-2012

23.09.2011: Køreplan aftalt mellem DI og CO-industri


Diverse links:

Meddelelser fra Forligsmanden. På det private arbejdsmarked er det forligsmand Asbjørn Jensen som skal forsøge at forlige parterne, hvis der er optræk til konflikt. Forligsmanden vil i forbindelse med en forestående truende konflikt udsende Meddelelser fra Forligsmanden, som overenskomstparterne skal efterkomme. Du kan læse mere om Forligsmandens beføjelser her.

LO om OK-2012 LO har i forbindelse med overenskomstfornyelser en koordinerende rolle. I forløbets slutspurt forhandler LO og DA direkte med forligsmanden om forsøg på at fremsætte et samlet mæglingsforslag, som kan opsamle alle de overenskomstområder, der ikke selv kan blive enige.

CO-industri CO-industri er et af lønmodtagernes forhandlingskartel. Modparten er arbejdsgiverforeningen DI. CO-industri og DI forhandler to store overenskomster, hhv. Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. TDC ansatte er omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, dog gælder en række særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter Funktionæroverenskomstens bestemmelser. Normalt vil der ikke indenfor LO/DA-område blive indgået noget forlig før end der er opnået resultat på industriens område. Resultatet på industriens område er derfor normal retningsgivende for hele det private arbejdsmarked. Formanden for C0-industri er forbundsformanden for Dansk Metal, Torkild E. Jensen.

Dansk Metal om OK-2012 Dansk Metalarbejdsforbund har lavet en overenskomstsite på deres hjemmeside. Her er ofte de seneste nyheder om overenskomstforløbet.