Den 29. november 2012


LO: - Stor sejr til fagbevægelsen

- Vi har ret til at forsvare vores overenskomster. 3F's konflikt er lovlig med få undtagelser. Den dom har Arbejdsretten netop afsagt. LO er meget tilfreds med, at tre højesteretsdommere har stadfæstet, at lønmodtagerorganisationerne har ret til at etablere konflikt, når konkurrerende organisationer forsøger at forringe medarbejdernes vilkår, siger LO's formand Harald Børsting

– Vi er meget tilfredse med, at vi nu igen har fået tre højesteretsdommeres ord for, at lønmodtagerorganisationerne har ret til at etablere konflikt på virksomheder, der har overenskomst med en konkurrerende organisation, siger LO’s formand Harald Børsting.

– Det drejer sig i bund og grund om, at vi nu – igen – har rettens ord for, at LO-medlemmer ikke skal acceptere at få forringet deres løn og arbejdsvilkår gennem discountoverenskomster fra konkurrerende organisationer.

Værnet mod social dumping opretholdes
Hermed fastholdes fagbevægelsens mulighed for at sikre lønmodtagerne mod løndumping gennem konflikter. Noget, der har vist sig stadig mere nødvendigt i de senere år.

– 3F blev dømt ude på nogle mindre fodfejl, men de er helt underordnede i denne sammenhæng. Det er tiltag, der er ophørt for længst og som hermed kun har historisk interesse. Dog må vi tage til efterretning, at vi må tilbagekalde konfliktvarslet for så vidt angår afhentning af organisk affald, siger Harald Børsting.

FTF: Arbejdsrettens dom er et værn mod social dumping
Også hos formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, er der glæde. Det er en meget glædelig og vigtig dag for fagbevægelsen i Danmark. Retten til at konflikte er en grundsten i dansk arbejdsret, pointerer hun.

- Retten til at konflikte og sympatikonflikte giver lønmodtagerne mulighed for at kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsvilkår. De vilkår, som danske lønmodtagere er sikret i form af velerhvervede overenskomster gennem mange år, skal ikke udhules af nye discountoverenskomster på ringere vilkår, siger Bente Sorgenfrey.

Tilladt at kæmpe for at fastholde gode løn- og ansættelsesvilkår
Arbejdsrettens dom ser hun som et værn mod social dumping. Den vil være med til at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår i Danmark fremover, mener hun.

- Vi er særdeles tilfredse med dommen. Arbejdsretten har igen fastslået et meget væsentligt og principielt synspunkt – nemlig, at man godt må slås for sine faglige rettigheder. Den fagforening, der har de bedste overenskomstmæssige aftaler, skal også have lov til at kæmpe for at fastholde de gode løn- og ansættelsesvilkår, siger Bente Sorgenfrey.


Læs også:


Definition af begreber: