Den 29. november 2012


Arbejdsretten: Blokaden og sympatikonflikterne mod Restaurant Vejlegården er lovlige

Arbejdsretten har med udvidet formandskab i en principiel dom frifundet 3F i sagen om blokaden og sympatikonflikterne mod Restaurant Vejlegården


Sagen var anlagt af Kristelig Arbejdsgiverforening på vegne af Restaurant Vejlegården, som mente at sagen var principiel og derfor blev sagen af Arbejdsretten afgjort af hele tre højesteretsdommere, mod normalt én højesteretsdommer.

Kristelig Arbejdsgiverforenings påstande
Kristelig Arbejdsgiverforening havde nedlagt påstand om, at 3F skulle  anerkende, at det samlede omfang af den iværksatte hovedkonflikt og de iværksatte sympatikonflikter ikke er proportionalt og dermed ulovlig, fordi Restaurant Vejlegården allerede er dækket af en overenskomst mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og Krifa.

Hvis Arbejdsretten ikke kunne give Kristelig Arbejdsgiverforening medhold i det, mente Kristelig Arbejdsgiverforening, at 3F skulle anerkende, at den iværksatte hovedkonflikt er ulovlig, idet sympatikonflikterne i væsentlig grad er baseret på ulovlige kampskridt, og at indklagede som følge heraf er afskåret fra at understøtte et overenskomstkrav med hoved- og sympatikonlikter.

Og hvis Arbejdsretten heller ikke kunne give Kristelig Arbejdsgiverforening medhold i det, mente Kristelig Arbejdsgiverforening, at 3F skulle anerkende, at de iværksatte sympatikonflikter omfattende 
1) kundehenvendelser og opfordringer til kundeboykot og/eller
2) postomdeling og/eller 
3) affaldsbortskaffelse
var ulovlig

Arbejdsrettens dom
Arbejdsretten slog fast at 3F´s opfordring til restaurantens kunder om boycot af Restaurant Vejlegården var ulovlig, ligesom to konkrete  mail afsendt af 3F til restaurantens kunder var ulovlige kampskridt. Arbejdsretten fandt endvidere, at det pga. sundhedsfaren var et ulovligt kampskridt at der ved sympatikonflikt blev etableret en situation, hvor organisk affald i en periode ikke blev afhentet.

3F blev derefter frifundet i alle andre spørgsmål. Dette gælder også sympatikonflikten iværksat for at hindre postudbringning.

Dermed er der i realiteten tale om en klokkeklar frifindelse af at iværksætte konflikt og varsle sympatikonflikter, selv om området er dækket af en overenskomst med Krifa.

Der er ikke med Arbejdsrettens dom ændret på nogen praksis, da Arbejdsretten i tidligere sager har udtalt. at opfordring til kundeboycot er et ulovligt kampskridt. 3F trak da også meget tidligt i forløbet de omstridte bannere og løbesedler tilbage.

Du kan læse Arbejdsrettens dom ved at klikke på linket nedenfor:



























Læs også:


Definition af begreber: