Den 18. februar 2013


Ferie og sygdom

Feriens start
Tidligere var det således i TDC, at ferien startede ved normal arbejdstids afslutning iht. vores lokalaftale 12 om ferie, medens det af ferieloven fremgår at ferien starter ved normal arbejdstids begyndelse.

Lokalaftalen om ferie er imidlertid blevet ændret i overensstemmelse med ferieloven, således at ferie også i TDC starter ved normal arbejdstids begyndelse.

Nedenfor gengiver vi lovgivningen ved ferie og sygdom.


Sygdom opstået før feriens start
Hvis man bliver syg før feriens start gælder, at lønmodtageren ikke er forpligtet til at holde ferie under sygdommen. Det forudsætter naturligvis, at sygefraværet meddeles arbejdsgiveren på sædvanlig vis. Samtidig kan man så meddele arbejdsgiveren om hele den planlagte ferie skal annulleres og at der aftales ny ferie når man igen bliver rask, eller om man starter sin planlagte ferie, når man bliver rask.

 

Sygdom opstået efter ferien start
En lønmodtager kan under visse omstændigheder få erstatningsferie, hvis man under ferie bliver syg og derfor ikke er i stand til at holde ferie. Sygdommen skal være så slem, at man ville være uarbejdsdygtig i sit normale job.

For medarbejdere der har optjent ret til 25 feriedage, gives der dog kun ret til erstatningsferie for de dage der ligger ud over sammenlagt fem feriedage. Har man optjent ret til mindre end 25 feriedage gives ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

Lønmodtageren opnår ret til erstatningsferie fra den dag, hvor lønmodtageren meddeler sygdommen til arbejdsgiveren, medmindre helt særlige omstændigheder gør sig gældende.Lønmodtageren skal kunne dokumentere sygdommen i form af lægeattest fra første sygedag  - også selv om der ikke ydes erstatningsferie for de første fem sygedage.

Lægeattesten skal indeholde en erklæring om at lønmodtageren er blevet tilset af lægen. Det er derfor ikke tilstrækkeligt med en telefonisk henvendelse til lægen. Opholder man sig i ferien i udlandet kan man kontakte en lokal læge. Lønmodtageren kan ikke kræve, at arbejdsgiveren skal betale lægeattesten.

Har man været så uheldig at blive syg under ferie af flere omgange inden for samme ferieår kan man ”samle” sygedagene sammen. Er man eksempelvis i den ene periode syg i tre dage og den næste periode syg i mere end to dage, har man i alt været syg i mere end fem dage, og der kan ydes erstatningsferie fra den 6. feriedag. Men da erstatningsferie forudsætter, at man kan dokumentere sygefraværet fra første sygedag, skal der foreligge lægeattest fra begge sygeperioder for at lønmodtagere kan kræve erstatningsferie.

Kan erstatningsferie ikke holdes i ferieåret på grund af sygdom, holdes ferien i det efterfølgende ferieår.

Selv i de tilfælde hvor arbejdsgiveren meddeler, at arbejdsgiveren i det konkrete tilfælde ikke kræver lægeattest ved dokumentation af sygdom under ferie, bør du alligevel overveje at indhente lægeattest. Det skyldes, at hvis man efter ferien i samme ferieår hos en ny arbejdsgiver på ny bliver syg, er den nye arbejdsgiver kun forpligtet til at undlade en ny karensperiode på fem dage, hvis man via lægeattest kan dokumentere det tidligere sygefravær, hvor man havde karensperiode. Du kan naturligvis - i den situation hvor arbejdsgiveren ikke forlanger lægeattest - foretage en afvejning af sandsynligheden for at blive syg endnu engang i samme ferieår hos en anden arbejdsgiver, sammenholdt med det eventuelle besvær at skaffe en lægeattest under ferien.


Sygdom som ikke gør det muligt at holde ferie

Er du syg - eller på barsels- eller adoptionsorlov (men ikke børneorlov) - således, at det ikke er muligt at holde ferie inden ferieårets slutning - er der iht. ferieloven opstået feriehindring, som indebærer at ferie udbetales.

Afholdelse af ferie under et sygefravær
Man har ikke pligt til at opholde sig i hjemmet under sygefraværet. For at sikre at eventuelle breve fra arbejdsgiveren eller kommunen kan blive besvaret rettidigt under sygefraværet, bør man underrette arbejdsgiveren og kommunen om sit opholdssted, hvis man rejser væk under et sygefravær. Opholdet uden for bopælen må ikke forhale helbredelsen og opholdet skal kunne forenes med den handlingsplan som kommunen udarbejder.

Vi fraråder, at man uden såvel arbejdsgiverens som kommunens tilladelse opholder sig i udlandet under et sygefravær. Selv om formålet med udlandsrejsen er behandling for sygdommen, bør man alligevel indhente tilladelse fra kommunen, som i den slags tilfælde normalt kun godkender ophold inden for EU/EØS-området.

Hvis man ønsker at holde ferie under sygefraværet, skal det konkret aftales med såvel arbejdsgiveren som kommunen.