Den 18. februar 2013


Afvikling af feriefridage

For tiden får vi mange henvendelse fra medlemmer, som fortæller at ledelsen har bedt om, at sørge for at holde deres feriefridage. Medlemmerne spørger om det kan være rigtigt, at ledelsen tvinger dem til at holde deres feriefridage, så de ikke kan blive udbetalt.

Vi forklarer reglerne her:

Medarbejdere omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst eller Industriens Overenskomst med mindst ni måneders anciennitet får ved hvert  ferieårs start tildelt fem feriefridage. Ansatte på det tilpassede overenskomstgrundlag i TDC, får en ekstra feriefridag – dvs. i alt 6 feriefridage.

Det fremgår af Funktionæroverenskomstens § 12, afsnit II, Punkt 11, litra e., at tildelte, men ikke afviklede feriedage (afviklingsmodne feriefridage) kan udbetales umiddelbart efter ferieåret afslutning.

Forudsætningen er, at medarbejderen kræver dette senest 3 uger efter ferieårets udløb. Ferieåret løber til udgangen af april.

Endvidere fremgår det af Funktionæroverenskomstens § 12, afsnit II, Punkt 11, litra c., at feriefridage afvikles som øvrig ferie (tidl. i ferieloven benævnt som restferie). Det betyder, at en arbejdsgiver kan varsle feriefridage til afholdelse med et varsel på 1 måned, svarende til det varsel, som skal gives til øvrig ferie (tidl. benævnt restferie). Denne bestemmelse blev rent faktisk indført helt tilbage ved overenskomstfornyelsen i 2000. At vi i år har mange henvendelser, skyldes at ledelsen flere steder i TDC Operations og Wholesale tilsyneladende i år systematisk har meddelt medarbejderne, at feriefridage skal afholdes og ikke kan udbetales.

Ledelsen er fuldt ud berettiget til at varsle afviklingsmodne feriefridage til afholdelse med et varsel på fire uger.

Men vi får jo tildelt nye feriefridage ved ferieårets start pr. 1. maj. Hvis en medarbejder på forhånd er helt sikker på, at vedkommende ikke vil holde én eller flere feriefridage, kan medarbejdere inden ferieårets start og senest 1. april meddele arbejdsgiveren, at én eller flere feriedage skal konverteres til frit-valgs-lønkontoen. Det fremgår af Funktionæroverenskomstens § 4 stk. 1, nr. a., og gælder så for de feriefridage som gives ved ferieårets start - dvs. pr. 1. maj. Dette kan arbejdsgiveren ikke modsætte sig.  Herved kan medarbejdere sikre sig mod, at arbejdsgiveren varsler feriefridage til afholdelse. Udbetaling fra medarbejderens frit-valgs-lønkonto kan medarbejdere i TDC selv styre i PULS, ved enten at foretage engangsudbetaling til pensionsordning eller til løn, eller ved løbende hver måned at få beløbet udbetalt.

For den gode ordens skyld bør det nævnes, at det ved overenskomstfornyelsen 2010 blev præciseret, at en arbejdsgiver ikke kan pålægge en medarbejder som er opsagt at afholde sine feriefridage i opsigelsesperioden.