Den 18. februar 2013


Afvikling af ferie

Vi har fået henvendelse fra medlemmer om, at ledelsen i TDC har ønsket at medlemmer som har brugt deres feriefridage, men ikke deres feriefridage, foretager ændringer i PULS, således at afholdte feriedage ændres til afholdte feriefridage. Samtidig får medarbejderne besked på, at man så kan overføre en uges ferie til næste ferieår, som starter 1. maj. Medlemmerne spørger, om det kan være rigtigt.

Vi forklarer reglerne her:

Ifølge ferieloven og overenskomsten kan en lønmodtager og arbejdsgiver aftale, at optjent ferie udover 20 dage – hvilket vil sige op til en uge – kan overføres til næste ferieår.

Ønsket fra ledelsen skyldes øjensynligt, at området herved sparer lønkroner ved at undgå at udbetale feriefridag.

Dansk Metal Tele Øst har ikke det fjerneste imod, at leder og medarbejder aftaler at overføre ferie til næste ferieår. Men det skal naturligvis være reelt frivilligt, og vi gør opmærksom på, at lederen ikke kan pålægge at ferie overføres til næste ferieår.

Ferie begynder i øvrigt ved arbejdstids begyndelse den første feriedag og slutter ved arbejdstids ophør den sidste feriedag. En lønmodtager har ret til tre ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september. Denne del af ferie benævnes hovedferie. og kan der ikke opnås enighed om hvornår hovedferie skal holdes, skal arbejdsgiveren varsle hovedferiens afholdelse med mindst tre måneders varsel.

Øvrig ferie (tidl. benævnt restferie) skal varsles med en måneds varsel.

Hvis leder og medarbejdere begge er enige kan ferie varsles med kortere varsel.

Ledelsen kan kun i helt ekstraordinære undtagelsestilfælde aflyse/flytte aftalt/meddelt ferie.

Der gælder særlige regler for afvikling af ferie ved opsigelse og fritstilling samt ved sygdom.