Den 18. februar 2013

Regler for ferie og modregning ved opsigelse og fritstilling

Det fremgår af ferieloven, at en lønmodtager, der er opsagt, ikke kan holde hovedferie i opsigelsesperioden, hvis opsigelsesvarslet er på 3 måneder eller derunder, medmindre opsigelsesvarslet bliver forlænget med antallet af feriedage. Dette gælder uanset om lederen før opsigelsen har meddelt eller aftalt ferie med medarbejderen.

Fritstilling
Hvis en funktionær fritstilles i dele eller hele opsigelsesperioden anses iht. retspraksis mest mulig ferie som afholdt i fritstillingsperioden.  Det betyder, at hvis varslet og ferien kan rummes inden for fritstillingsperioden, betragtes ferien som afholdt. Dermed kan lønmodtageren risikere at eventuelle varsler eller aftaler om ferieafvikling i eller efter fritstillingsperioden automatisk bliver annulleret.

Opnår man ny beskæftigelse i fritstillingsperioden uden, at det er muligt at holde al ferie i fritstillingsperioden, vil gammel arbejdsgiver mormalt ikke kunne betragte hovedferien (3 uger) som afholdt, hvis lønmodtageren er i beskæftigelse hos ny arbejdsgiver ved udløbet af varslet for hovedferien (3 måneder).

Selv om man har været i beskæftigelse hos ny arbejdsgiver i hele fritstillingsperioden uden at kunne holde ferie, vil en funktionær med en fritstillingsperiode på mindst tre måneder ikke kunne kræve betaling for øvrig ferie (restferie). Det skyldes, at arbejdsgiveren ikke kan foretage modregning i løn for de tre første måneder af fritstillingsperioden (minimalerstatningsperioden), og derfor kan arbejdsgiveren anse øvrig ferie (restferie) som afholdt, da den kan varsles og afholdes indenfor de tre første måneder af fritstillingsperioden (minimalerstatningsperioden). Dermed gælder undtagelsen i ferielovens § 16 stk. 3, nr. 1.

Modregning

Husk også, at hvis man opnår beskæftigelse hos ny arbejdsgiver i fritstillingsperioden, kan gammel arbejdsgiver modregne i lønnen, hvis funktionæren har en fritstillingsperiode på mindst tre måneder.

Gammel arbejsgiver skal dog altid betale løn for de tre første måneder af fritstillingsperioden. Men det er hele fritstillingsperioden som indgår, når man skal foretage beregningen.

Man skal også huske, at man hos ny arbejdsgiver normalt ikke har optjent feriepenge, når man holder ferie i fritstillingsperioden. Men da hele fritstillingsperioden indgår i beregningen, kan man risikere, at der hverken fra ny eller gammel arbejdsgiver udbetales løn/feriepenge i dele af den periode man har haft ferie.  Løn fra gammel arbejdsgiver plus løn fra ny arbejdsgiver skal i fritstillingsperioden, dog mindst være den samme, som hvis man ikke var blevet fritstillet.

Reglerne kan være svære at gennemskue, men Tele Øst hjælper gerne medlemmer til at foretage konkrete beregninger, hvis man opnår beskæftigelse i fritstillingsperioden.

En af lønmodtageren ofte overset regel er også, at en medarbejder som er fritstillet, normalt er forpligtet til at søge ny beskæftigelse i fritstillingsperioden, således at gammel arbejdsgivers løntab begrænses. Med andre ord kan en fritstillet medarbejder ikke vente med at søge ny beskæftigelse til den dag, hvor lønnen ophører.

Konkurs
Der gælder særlige regler for ferie, hvis en virksomhed er gået konkurs. Kontakt i givet fald afdelingskontoret for nærmere information.