Den 31. oktober 2011


Nye aftaler – nye muligheder

TDC og Dansk Metal teleafdelingerne har forhandlet nogle nye aftaler på plads inden for det såkaldte tilpassede område. Aftalerne træder i kraft 1. december 2011

Aftalerne er resultatet af de meget langstrakte forhandlinger som har stået på siden aftalen om lønregulering den 17. maj 2010 i kølvandet på overenskomstfornyelsen 2010.

Det drejer sig om:

  • Lokalaftale nr. 4.H.1. om valgfri særlig godtgørelse i forbindelse med overarbejde

  • Lokalaftale nr. 30 om visse seniorvilkår

  • Lokalaftale nr. 31 om rammer for aftaler om ansættelse på timeløn af variabel arbejdskraft

  • Ny Lokalaftale nr. 17 om graviditet, barsel og adoption i stedet for de gamle Lokalaftaler nr. 17 og 17.1.

Nedenfor gennemgår vi kort de nye lokalaftaler.



Lokalaftale nr. 4.H.1. om valgfri særlig godtgørelse i forbindelse med overarbejde.

I dag gælder i følge Lokaftale 4.H. punkt 4:  "Ved overarbejde af mere end to timers varighed i forlængelse af normal arbejdstid, der strækker sig udover kl. 19.00 og ved overarbejde af mere end 2 timers varighed på lørdage, søndage og fridage, jf. særaftale IV, pkt. 5, betaler selskabet den nødvendige fortæring ved de normale spisetider inden for et beløb på højst kr. ....". Beløbet udgør for tiden kr. 214,20 kr.

Den nye Lokalaftale nr. 4.H.1. fungerer som en rammeaftale, og kan sættes i kraft inden for de områder, hvor der er lokal enighed herom mellem den lokale ledelse og tillidsrepræsentanten/virksomhedsklubben.

Hvis der er lokal enighed herom, kan en medarbejder i de situationer, hvor betingelserne for at få refunderet sine fortæringsudgifter er til stede, i stedet vælge at få betalt en skattepligtig godtgørelse uden dokumentation. Den skattepligtige godtgørelse svarer til de kr. 214,20.

Den nye Lokalaftale 4.H. punkt 4.1. præciserer endvidere den hiditge praksis om, at der gives ret til fortæring ved overarbejde ved hjemmevagt og tilkald på hverdage efter kl. 19:00 hvor overarbejdet ikke udføres i umiddelbar forlængelse af den normale arbejdstid, når overarbejdet har haft en varighed på 2 timer eller mere.

Baggrunden for den nye lokalaftale har været at flere medlemmer ønsker at skynde sig hjem efter endt overarbejde, i stedet for at bruge overtid på at ”spise efter regning”.  Det er der mulighed for nu samtidig med, at man opnår en skattepligtig godtgørelse.

Læs Lokalaftale 4.H.1.



Lokalaftale nr. 30 om visse seniorvilkår
Indtil nu har seniorvilkårene været hensigtserklæringer fra Hovedsamarbejdsudvalget, og teleafdelingerne har længe ønsket flere rettigheder for den enkelte om at kunne indgå en senioraftale med sin leder. Den nye senioraftale gælder for medarbejdere som er fyldt 57 år og som har mere end 10 års ansættelsesanciennitet.

Aftalen indebærer mulighed for at en medarbejder kan aftale deltid med sin leder, men med fortsat pensionsoptjening som var man på fuld tid. Det fremgår af aftalen, at en ønske om nedsættelse af arbejdstiden skal imødekommes af lederen, såfremt de arbejdsmæssige forhold tillader det.

Aftalen indebærer desuden mulighed for at en medarbejder med sin leder kan aftale seniorfridage med løn, som kan gives ud over ferie og de nuværende 6 feriefridage. Der kan afhængig af alder gives op til 5 feriefridage pr. ferieår, således at 57-årige kan få 1 seniorfridag, 58-årige kan få 2 seniorfridage, 59-årige kan få 3 seniorfridage og fra det fyldte 60. år kan man får 5 seniorfridage pr. ferieår. Man har ikke et retskrav på at modtage seniorfridage, eftersom friheden skal aftales mellem medarbejder og ledere.

Endelig kan det aftales mellem leder og medarbejder, at man fratræder på et bestemt tidspunkt ude i fremtiden. En sådan aftale kan fortrydes af såvel leder som af medarbejder, hvis der f.eks. opstår uforudsete hændelser.
Baggrunden for den nye lokalaftale om visse vilkår for seniorvilkår, skal bl.a. ses som led i Folketingets beslutninger om at danskerne i fremtiden bør være tilknyttet arbejdsmarkedet i en højere alder end i dag. Teleafdelingerne havde gerne set at en senioraftale havde givet flere rettigheder til medarbejderne, med det var TDC ikke parate til nu. Alligevel mener teleafdelingerne at den indgåede lokalaftale kan være et værktøj til at tilskynde seniorer til at blive på arbejdsmarkedet. Teleafdelingerne håber at rettighederne med tiden kan udbygges i takt med at behovet for fastholdelse øges.

Hvis man i forvejen har en individuel senioraftale gælder den nye aftale kun, hvis det aftales mellem medarbejderen og lederen.

Læs aftalen - klik her.

Lokalaftale nr. 31 om rammer for aftaler om ansættelse på timeløn af variabel arbejdskraft
Den nye rammeaftale giver mulighed for at TDC og teleafdelingernes virksomhedsklubber kan indgå lokalaftaler om ansættelse på timeløn. Det kan f.eks. ske for at undgå outsourcing eller med henblik på nedbringelse af antallet af ikke-fastansat arbejdskraft, f.eks. vikarbureauvikarer eller arbejdskraft fra entreprenører.

Det fremgår af rammeaftalen at lokalaftaler om timeløn skal indeholde en række minimumsbestemmelser. Det drejer sig bl.a. om hvilket område/funktion lokalaftalen dækker, lokalaftalens løbetid samt oplysning om i hvilket omfang lokalaftalen nedbringer den ikke-fastansatte arbejdskraft.

De fleste af de i forvejen eksisterende lokalaftaler om timeløn fortsætter uændret.

Baggrunden for den nye rammeaftale skyldes, at der pludselig kan opstå situationer, hvor såvel TDC som teleafdelingerne mener, at det kan være en fordel at i et afgrænset område og i en begrænset periode at have TDC-ansatte som timelønnede. Det kan f.eks. være i situationer, hvor alternativet havde været ”fremmed arbejdskraft” i form af vikarbureau-vikarer eller medarbejdere fra entreprenører. Nu gælder der en rammeaftale, som kan tages i anvendelse, hvis begge parter lokalt kan se en fordel ved det. Rammeaftalen kan måske også i visse situationer anvendes som et alternativ til outsourcing.

De lokalaftaler som evt. bliver indgået som følge af rammeaftalen kan opsiges. Endvidere skal det præciseres, at der er tale om tidsbegrænset ansættelse. Hvis et ansættelsesforhold på timeløn i en eller flere perioder har varet mere end 6 måneder skal det det vurderes om ansættelsesforholdet på timeløn fortsat er i overensstemmelse med formålet, eller om vedkommende skal overgå til fastansættelse på normale vilkår.

Læs lokalaftalen om timeløn 


Ny Lokalaftale nr. 17 om graviditet, barsel og adoption i stedet for de gamle Lokalaftaler nr. 17 og 17.1.
De to gamle lokalaftaler nr. 17 og 17.1. var meget vanskelige at læse og forstå, fordi de skulle læses i sammenhæng med barselsloven.

Men nu er parterne blevet enige om en forenkling af aftaleteksten, hvilket gerne skulle hjælpe medarbejdere som står over for en familie-forøgelse.

Teleafdelingerne havde gerne set, at de ekstra uger som i Industriens Funktionæroverenskomst gennem de senere overenskomstforhandlinger var blevet øremærket til far, også skulle gives til TDC-fædre. Men det krav har TDC ikke villet imødekomme, fordi TDC mener at TDC-medarbejdere i forvejen har væsentlig bedre regler om forældreorlov end på det øvrige private arbejdsmarked.

Derfor blev det i denne omgang kun til en sammenskrivning og præcisering af reglerne.  

Læs Lokalaftale 17.



                                            -------------------------

Med de nye aftaler er forhandlingerne som er oplistet i protokollen om lønregulering i 2010 af 17. maj 2010 i kølvandet på overenskomstfornyelsen 2010 endeligt afsluttet.

Teleafdelingerne kan nu koncentrere sig om forberedelserne af de forestående forhandlinger om overenskomstfornyelsen 2012. De fleste medarbejdere i TDC er omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, med tilhørende særaftaler og lokalaftaler som erstatter eller supplerer Funktionæroverenskomstens bestemmelser.

Lokalaftalerne er som udgangspunkt ikke til forhandling ved overenskomstfornyelsen.

Funktionæroverenskomsten og Særaftalerne forhandles af DI og CO-industri, men vi påregner at der måske allerede i december måned gives grønt lys fra DI og CO-industri til, at TDC og Dansk Metal teleafdelingerne i lighed med tidligere overenskomstfornyelser kan indlede drøftelser om parternes temaer til ændringer af særaftaler.