01.03.2009

LO om skattereform: - Fra pilskæv til skæv

Lavere bundskat giver de største skattelettelser til de rigeste, også selvom det hedder bundskat. Det er tilsyneladende ikke gået op for Dansk Folkeparti, siger LO.
Regeringen har søndag indgået forlig om en skattereform med Dansk Folkeparti.
Reformens dyreste element er at nedsætte bundskatten med halvanden procent. På trods af navnet giver det fortsat de største skattelettelser til de rigeste.

Hvis man ser udelukkende på nedsættelsen af bundskatten med halvanden procent, sparer en lønmodtager med en indtægt på 300.000 kroner 3.856 kroner i skat, mens en direktør med en indtægt på en million kroner sparer 14.356 kroner i skat.

- Bare fordi det hedder bundskat betyder det ikke, at den største gevinst findes i bunden. Tværtimod. Det kan ikke være gået op for Dansk Folkeparti under de her forhandlinger. Regeringens udspil var pilskævt. Det, der ligger nu, er skævt, siger LO's næstformand Lizette Risgaard.

LO er samtidig skuffet over, at der reelt ikke er sket noget med beskæftigelsesfradraget.

- Beskæfigelsesfradraget er målrettet til at sikre de lavtlønnede en lav skat. Det element savner jeg meget i reformen, siger LO's næstformand.

Samlet set er resultatet derfor en skattereform, der øger uligheden i Danmark markant, fordi den indeholder store skattelettelser til de rigeste, samtidig med at reformen beskærer for eksempel de ligningsmæssige fradrag, der tilgodeser de lavestlønnede.

Forliget om en skattereform indeholder også en renoveringspulje på halvanden milliard, samt nogle løfter om, at regeringen vil snakke med Kommunernes Landsforening om at røre ved kommunernes anlægsloft.

- Det er en vissen vækstpakke, der er kommet ud af det her forlig. Skattelettelserne virker først næste år, så forløbigt er der kun halvanden milliard kroner og nogle løfter om at snakke med kommunerne. Alt i alt er det en helt utilstrækkelig vækstpakke i forhold til de stigninger i ledigheden vi ser i øjeblikket, siger LO's næstformand.