Den 16. februar 2016

Lovændring om pligtig afgangsalder

Pr. 1. januar 2016 er det ikke længere lovligt for virksomhederne at aftale pligtig afgangsalder med deres medarbejdere. Eksisterende kollektive ordninger ophører ved næste overenskomstfornyelse. Men det gælder ikke for TDC-ansatte

Af Carsten Dyring Nielsen

Folketinget har med virkning fra 1. januar 2016 ændret forskelsbehandlingsloven, således at pligtig afgangsalder fremover er ugyldige såvel i individuelle ansættelsesaftaler som i kollektive overenskomster. Hidtil har der i loven været en aldersgrænse på 70 år.

Lovændringen gælder umiddelbart for områder som ikke er overenskomstdækket, eller hvor der i dag ikke gælder en overenskomst med pligtig afgangsalder. For områder som er overenskomstdækket, og hvor aldersbegrænsningen er aftalt i overenskomsten, ophæves bestemmelsen ved førstkommende overenskomstfornyelse.

Dog opretholdes den hidtidige undtagelsesbestemmelse som kollektive aftaler ikke er ”….til hinder for opretholdelsen af gældende aldersgrænser fastsat i eller aftalt i henhold til kollektive aftaler og overenskomster, forudsat at disse aldersgrænser er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål inden for rammerne af dansk ret, og midlerne til at opfylde det pågældende formål er hensigtsmæssige og nødvendige”.

Undtagelsesbestemmelsen er i overensstemmelse med det EU-direktiv, som loven følger op på, så derfor er undtagelsen også i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

TDC-ansatte
Dermed har lovændringen ikke betydning for den pligtige afgangsalder for medarbejdere omfattet af det såkaldte tilpassede overenskomstgrundlag i TDC for metals forhandlingsområde. Her er den pligtige afgangsalder fortsat den måned, hvor medarbejderen fylder 67 år.

Højesteret udtalte i 2013 i en sag ført af Lederforeningen i TDC, som har en bestemmelse i deres overenskomst svarende til bestemmelsen i vores overenskomst med TDC, at den pligtige afgangsalder på 67 år har som hovedformål at få en lavere gennemsnitsalder i TDC og dermed en mere hensigtsmæssig aldersfordeling samt i muligt omfang at opnå den nødvendige reduktion af arbejdsstyrken ved aldersbetinget afgang frem for afskedigelser.

Højesteret fandt i overensstemmelse med EU-Domstolens forståelse af artikel 6, stk. 1, i EU-direktiv 2000/78/EF, at den pligtige afgangsalder dermed er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål, og at aldersgrænsen på 67 år er et hensigtsmæssigt og nødvendigt middel til at nå de omtalte formål. Højesteret fastslog herefter, at aldersgrænsen kan opretholdes i medfør af forskelsbehandlingslovens § 5 a, stk. 3. Og som nævnt gælder denne bestemmelse uændret.

Medlemmer ansat uden for TDC
Dansk Metal Tele Øst har ikke medlemmer omfattet af andre overenskomster end TDC-overenskomsten med gyldig pligtig afgangsalder. Og da individuelle aftaler om pligtig afgangsalder ikke længere er gyldige, er vores konklusion, at for afdelingens medlemmer. som er ansat uden for TDC, gælder der ikke længere pligtig afgangsalder.