Den 15. februar 2016

Arbejdsmiljø

Seks medlemmer i Tele Øst´s Miljø og arbejdsskadeudvalg vil med denne artikel, prøve at give læserne et lille indblik i hvorfor de har valgt at stille op til hvervet som ArbejdsmiljøRepræsentant og hvad de beskæftiger sig i den forbindelse

af Hanne Trebbien, faglig sekretær

Jeg har stillet dem følgende spørgsmål:
Hvorfor stillede du op som Arbejdsmiljørepræsentant, AmR?
Indholdet i hvervet, hvad beskæftiger du dig med som AmR?
Hvordan er samarbejde med lederrepræsentanten i ArbejdsmiljøGruppen?
Hvordan er dit samarbejde med kollegerne omkring arbejdsmiljøspørgsmål?
Er der opbakningen fra kollegerne?
Vil du anbefale til andre, at påtage sig et sådan hverv?

Hvorfor stillede du op som AmR?
- Arbejdet som AMR giver mig en god mulighed for at præge min og mine kollegaers hverdag på en god måde gennem et samarbejde på tværs af de forskellige teams, Tele Øst's Miljø og Arbejdskadeudvalg samt Metode - Værktøjs og Værnemidler som jeg er med i.

- Arbejdet som AMR stiller nogen gange store krav, men når alt ender med at gå op i en højere enhed, er det det hele værd.

- Jeg synes det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er vigtigt.

- Jeg stillede op som AmR fordi jeg interesserer mig for mennesker og for vores arbejdsmiljø. Jeg vil gerne have, at vores arbejdsplads er et sted, som er sikkert at være på, og som vi gerne møder ind på hver dag.

- Jeg stillede op for at prøve på at gøre en forskel, så gutterne måske kunne få et indblik i hvor vigtigt det er, at der er et godt arbejdsmiljø og det faktisk er en meget stor del af dagligdagen.

- Jeg stillede op som AmR, da jeg synes, at det er vigtig opgave og også meget spændende, derudover så har jeg mange muligheder for at tilegne mig en ny og bred viden omkring arbejdsmiljøarbejde hvilket tiltaler mig. Jeg kan se resultaterne af de mange problemer som jeg tager fat på idet de kræver handlinger. Hvilket kan ses hurtigt efter at der er skabt en løsning på problemet.

- Jeg stiller op som AmR, fordi jeg stadig finder arbejdet med arbejdsmiljø både spændende og udfordrende.

Indholdet i hvervet, hvad beskæftiger du dig med som AmR?
- Hjælper TDC med at øje med om det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er godt. Hvis det ikke er, så forfølger jeg problemet.

- Der er næsten ingen ende på hvad jeg beskæftiger mig med i dagligdagen som AmR, det spænder lige fra eftersyn af værktøj, bygninger, div. anmeldelser, vejafmærkning, blyspørgsmål, kvalitet af gravearbejde, spisesteder. Samt en masse spørgsmål fra kollegerne.

- Jeg arbejder i kontormiljø pt. på Teglholmen. Som AmR er jeg hele tiden opmærksom på, om både det fysiske - og det psykiske arbejdsmiljø er i orden, det gælder både generelt på enkelt persons niveau. Jeg tager aktion når der er behov for det og derudover gennemfører jeg Arbejdsplads-vurderingen to gange om året i samarbejde med min leder. Jeg er en del af Tele Øst´s Arbejdsskade og miljøudvalg, hvor vi samler op på arbejdsmiljøudfordringerne fra de forskellige organisatoriske enheder for at bedre at kunne koordinere arbejdsindsatsen på tværs af organisationen.  Jeg er på efteruddannelse hvert år inden for forskellige arbejdsmiljøområder, så min viden bliver så god og bredspektret som muligt.

- Arbejdet er meget varieret, idet der både er det daglige arbejde for at sikre arbejdsmiljøet og trivslen på arbejdspladsen. Der ud over det meget tidskrævende arbejde med eftersyn af værktøj, stiger, lungeautomater, hjelme, måleinstrumenter og faldsikringsudstyr. Der også lidt arbejde i forbindelse med ombygninger og lign. Har tidligere taget samtaler med de enkelte kolleger, for at få overblik over deres trivsel. Som AmR har jeg fuld tavshedspligt og der ikke kommer noget ud som ikke er aftalt. Det har jeg gjort, for at få et mere præcist overblik over omfanget af evt. problemer. Dette har givet mig en viden, som jeg ellers ikke ville have fået.

- Det ikke være nogen hemmelighed, at det også ind i mellem kan være en sur tjans, for arbejdsmiljø koster penge og når noget koster penge, ja så er det tit op ad bakke, men bider jeg mig fast, så lykkes det dog at få de fleste projekter og sager klaret og gennemført, dog kræver det tit hjælp fra mit netværk, som er opbygget gennem årene som både TR og AmR.

Hvordan er samarbejde med lederrepræsentanten i ArbejdsmiljøGruppen?
- Samarbejdet med den nærmeste ledelse er godt, men det kan give lidt problemer, hvis der er ting som koster penge, og den øverste ledelse skal blandes ind i sagen.

- Jeg har lige fået en ny lederrepræsentant i AmG, det er min daglige leder og han er interesseret i emnet og er nem at samarbejde med. Han har netop været på sit første arbejdsmiljøkursus og jeg ser meget positivt på det fremtidige samarbejde med ham.

- Samarbejdet med lederrepræsentanten er helt i top, idet han selv er aktiv og vil deltage aktivt i arbejdet.

- Det samarbejde der er med den lokale leder, er mildt sagt ikke prangende, arbejdsmiljø er ikke noget der bliver prioriteret særligt højt i de kredse. Der skal tit rykkes mange gange for at få eftersyn og lign lagt ind i kalenderen. Jeg vil dog sige en ting, der bliver aldrig stillet et eneste kritisk spørgsmål, omkring den tid jeg bruger for at udføre hvervet.

Hvordan er dit samarbejde med kollegerne omkring arbejdsmiljøspørgsmål?
- Mange kollegaer tror fejlagtigt, at det kun er AmG, som kan fejlmelde bygningsproblemer.

- Mine kolleger er interesserede i arbejdsmiljø, især på det nære miljø, som har direkte indflydelse på deres arbejdsdag. Der er også flere af dem, som er opmærksomme på ting, som kan blive farlige, når de har deres gang rundt omkring på vores arbejdsplads. De er flinke til enten selv at tage hånd om at melde det ind, eller de melder det ind til mig eller min leder, som så går videre med sagen.  

- Kollegerne bliver ofte involveret i arbejdsmiljøarbejdet, da vi laver forskellige aktiviteter hvor de bliver uddannet i at bruge vores forskellige typer af udstyr samt øvelser hvor vi gennemgår LBT teknikker så de ikke kommer til skade. Der er god kontakt til kollegerne og de er deltager aktivt og bruger også alle de metoder og værktøjer som vi har lært dem, der er ikke problemer med, at implementere nye tiltag så det går rigtig godt.

Er der opbakningen fra kollegerne?
- Stor opbakning hvis de kan se, at jeg laver noget, og ikke ”bare” deltager i møder for mødernes skyld.

- Jeg føler, at min AmG har opbakning fra kollegerne og de er interesserede i, at vi har det godt på arbejdspladsen både fysisk og psykisk.

- Jeg har det indtryk, at jeg har fuld opbakning fra mine kolleger. Hvilket er kommet af, at jeg har løst alle de problemer som vi har haft, eller har fået af forskellig årsager. De kan se at jeg tager deres problemer alvorlig og gør noget ved det. Så kan det godt være, at der er enkelte ting som vi ikke får ændret, her tænker jeg specielt på de mange udfordringer, der er med de nye biler.

- Jeg føler, jeg har god opbakning fra mine kolleger, jeg kan godt forstå de ofte tænker og siger:  ”Sker der ikke snart noget?” for det hverv kræver ofte mere end almindelig tålmodighed. Men når vi aftaler noget, feks. de ting der har været med spisested bliver det også overholdt.

- Man må aldrig bare regne med noget, eller tage noget for givet her i livet, men jeg tror at mit mangeårige arbejde med sikkerhed og arbejdsmiljø har båret mange frugter, nogle synlige og andre usynlige, men alle har deres virkning og gavn i vores fælles hverdag.

Vil du anbefale til andre, at påtage sig et sådan hverv?
- Det er en post der kræver, at man vil kæmpe, også i modvind.

- Jeg synes, at det at være AmR er interessant og går hånd i hånd med at jeg er interesseret i min omverden og andre mennesker. Ved at være AmR får man mulighed for at tilegne sig viden inden for arbejdsmiljø, som gør, at man er meget mere opmærksom på den hverdag man selv og ens kollegaer bevæger sig rundt i. Fx hvad skal man være opmærksom på ved flytning til nyt kontor, hvordan indstilles en kotorarbejdsplads bedst muligt til den enkelte, støj på storrum, træk, når arbejdsmængden vokser hvordan håndterer vi det?  Is og sneglatte veje, er det sikkert at færdes på ejendommen? Hjælp til indmelding af arbejdsskade eller arbejdsrelaterede skader Etc. man får et bredt netværk på tværs af organisationen og man får muligheden for at gøre en forskel.  Men man skal være indstillet på at det tager tid i ens hverdag, at man skal gøre en indsats for at gøre en forskel og af og til bliver man også nødt til at være forkæmper for noget som ikke altid er lige populært. Så hvis man overvejer at påtage sig AmR hvervet kan jeg kun anbefale det både for fællesskabets og også for ens egen skyld. Dog skal interessen og engagementet for området være til stede.

- Arbejdet er meget tidskrævende hvilket derfor kan få en del medarbejdere til ikke at ville bruge tid herpå.

- Man får mulighed for at få indflydelse, man får også indsigt i mange ting, sørg også for at få et godt samarbejde med din TR, der er mange spørgsmål og problemer som berører begge parter. Der skal også lige falde et par ord vedr. uddannelse, der er rigtigt mange muligheder på Metalskolen (Brug de muligheder) her møder man rigtigt mange gode kollegaer fra mange andre firmaer (ude i den virkelige verden) det giver utroligt meget, hvad dette emne angår er der heller aldrig blevet stillet spørgsmål fra min lokale leder når jeg har bedt om fri til undervisning / kursus, den uddannelse man får, kommer jo mange til glæde.

- Det spændende og interessante arbejde med arbejdsmiljø har også gjort, at jeg for et par år siden sagde ja til en plads i Arbejdsmiljø- og Socialudvalget i DM Tele Øst, her har jeg så haft muligheden for at være med til at arbejde med, præge og være på forkant med mange ting inden for begge områder som AmR og TR.

Artiklen er sammenskrevet og udfærdiget på baggrund af indlæg fra Jørn Unger, Kenny Erstad, Lars Walbum Rasmussen, Marianne Røgilds-Heinsøe, Britta Gilder og Henrik Leerhøy.
Formand for Tele Øst Miljø- og arbejdsskadeudvalg Hanne Trebbien.