Den 25. oktober 2015

LO holder kongres 25. til 27. oktober i Aalborg

I de kommende dage debatterer LO-kongressen forslag om tættere samarbejde med FTF. Og LO-kongressen vælger måske for første gang i sin historie en kvindelig formand.

LO, Landsorganisationen i Danmark, som Dansk Metal er tilsluttet er den største hovedorganisation for lønmodtagere i Danmark. I LO-kongressen deltager fra Dansk Metal, blandt andet afdelingsformand i Tele Øst, John Schwartzbach.

LO er paraplyorganisation for 17 fagforbund og tager sig af fagforbundenes overordnede opgaver på tværs af de forskellige faglige områder.

LO er én af nøglespillere i Den danske Model

Den danske Model bygger på tre dele:

- Kollektive overenskomster
- Høj organisationsgrad
- Trepartssamarbejde

LO koordinerer overenskomstforhandlingerne
LO forhandler ikke selv overenskomsterne. Det gør forbundene og kartellerne derimod. Men LO er under overenskomstforhandlerne det koordinerende led overfor Dansk Arbejdsgiverforening. LO er dermed med til at sikre, at alle overenskomstområder - også de områder som ikke selv kan blive enige - bliver samlet op af forligsmandens samlede mæglingsforslag.

LO og modparten Dansk Arbejdsgiverforening, har indgået hovedaftalen, som fungerer som Arbejdsmarkedets Grundlov. I overenskomstperioden er det f.eks. LO som repræsenterer fagforbundenen i Arbejdsretten.

Den høje organisationsgrad, som er forudsætningen for Den danske Model, sikres af tillidsrepræsentanterne og medlemsforbundene. Men via f.eks. fagbevægelsens interne uddannelser, er LO sammen med forbundene med til at uddanne tillidsrepræsentanterne så de er klædt på til at varetage medlemmernes interesser  og sikre høj organisationsgrad.

Trepartssamarbejde med regeringen
På det politiske plan er det LO som repræsenterer fagforbundene i det såkaldte trepartssamarbejde med regeringen og arbejdsmarkedets parter. Der er tradition for i Danmark, at lovgivning kun sker efter regeringens forudgående konsultation med arbejdsmarkedets parter. Senest har LO været med i den såkaldte Dagpengekommission. Mon ikke, at torsdagens dagpengeforlig vil blive flittigt kommenteret under beretningsdebatten de kommende dage?

LO er også part i de tilbagevendende trepartsdrøftelser mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Godt nok led trepartsforhandlingerne skibbrud i 2012, men i Danmark er der tradition for trepartsdrøftelser, som f.eks. i 0´erne navnlig drejede sig om kompetenceudvikling og som blandt andet i 2007 medførte at IKUF kom ind i overenskomsterne. Den nye regering har bebudet kommende trepartsdrøftelser. Også de kommende trepartsforhandlinger, får formentlig et ord med på vejen de kommende dage.

Internationalt arbejde
LO har mange andre opgaver, f.eks. i internationale sammenhænge. LO er f.eks. med i ILO, som er et FN-organ og som består af medlemslandenes regeringer og arbejdsmarkedets parter fra de respektive lande. ILO har som grundlæggende mål at bekæmpe fattigdom og fremme social retfærdighed.

ILO har vedtaget 189 konventioner vedrørende arbejdsmarkedsforhold. Blandt disse findes otte grundlæggende arbejdstagerrettigheder, f.eks. om forbud og afskaffelse af tvangsarbejde, forbud mod tvangs- eller obligatorisk arbejde, afskaffelse af tvangsarbejde, mindstealder for børn for adgang til beskæftigelse, afskaffelse af de værste former for børnearbejde, foreningsfrihed og beskyttelse af organisationsretten, organisationsretten og den kollektive forhandlingsret, ligeløn og forbud mod diskriminering.

Også Danmarks tilslutning til EU medfører arbejde for LO som forsøger at påvirke den sociale dialog i EU samt sikre mest mulig indflydelse på EU-lovgivningsarbejdet, som jo i vidt omgang regulerer arbejdsforholdene i Danmark. Den 3. december er der i Danmark folkeafstemning om omdannelse af det danske retsforbehold til en tilvalgsordning. Og formentlig vil EU også blive debatteret på kongressen i Aalborg i de kommende dage.

Tættere samarbejde mellem LO og FTF
LO er den ene de tre hovedorganisationer på lønmodtagersiden, som vi har i Danmark. De to andre er hhv. Akademikernes Centalorganisation, AC, samt Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, FTF.

Et af kongressens store temaer er et beslutningsforslag om mandat til tættere samarbejde med FTF.

Konkret indeholder beslutningsforslaget to spor:

Det første spor indbefatter en videreudvikling af det strategiske samarbejde mellem LO og FTF, navnlig på det uddannelsespolitiske område.

Det andet spor omhandler afklaring af grundlaget for en eventuel senere fusion mellem LO og FTF.

Beslutningsforslaget som LO kongressen skal tage stilling til er identisk med et tilsvarende beslutningsforslag, som en kongres i FTF til november ligeledes skal tage stilling til.

Om nogle år, kan LO og FTF dermed måske finde sammen og fusionere eller etablere en helt ny fælles hovedorganistion.

Kampvalg om formandsposten
På kongressen i år skal der vælges ny forbund. Den afgående formand, Harald Børsting, går på pension. Der er to kandidater til formandsposten: Den nuværende næstformand Lizette Risgaard samt Flemming Vinther, fra Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Dansk Metal har meddelt, at man støtter Lizette Risgaards som formand for LO. Kampvalget bliver afgjort på tirsdag.

LO kongressen skal også tage stilling til en udvidelse af antallet af kongresvalgte. Der er i dag fire kongresvalgte (formand, næstformand og to sekretærer). Der er forslag fremme om at der vælges en ekstra sekretær således at antallet af kongresvalgte fremover bliver i alt 5.

Følg LO-kongresse live
Selv om der er langt til Aalborg, hvor kongressen bliver holdt, kan du sagtens følge med i LO-kongressens debatter og beslutninger. LO har oprettet en særlig kongres-hjemmeside, hvor du kan læse de forslag som kongressen skal behandle, og hvor du live kan følge med i debatterne. Selve kongressen starter søndag kl. 13 og forventes afsluttet tirsdag eftermiddag.

Link til LO-kongres-hjemmeside.