Den 19. oktober 2015

Dansk Metal: - Karensdage vil gøre dagpenge-systemet dårligere

Dagpengereformen skabte utryghed blandt lønmodtagere. På trods af mange midlertidige små-reparationer er der stadig brug for, at politikerne henter førstehjælpskassen frem og får lappet de åbne sår. Dansk Metal afviser idéen om at indføre karensdage.


​​​​​​​​- Dagpengereformen var en stor fejl. Det har vi sagt siden den blev gennemført af et snævert flertal i 2010. Man halverede dagpengeperioden og fordoblede genoptjeningskravet. Den tryghed, som et solidt dagpengesystem skal give lønmodtagerne, blev revet væk. Derfor var det helt rigtigt af SR-regeringen at nedsætte en kommission til at se på, hvordan fejlene kunne rettes op, siger Claus Jensen, der er forbundsformand for Dansk Metal.

Kommissionen har nu afleveret sin rapport og foreslår bl.a. mere fleksible regler for genoptjening af dagpenge. Det tager Dansk Metal positivt imod:

- Det nuværende system belønner ikke, når man tager kortvarige jobs. Det bliver der nu rettet op på og samtidig får man mulighed for at forlænge dagpengene, så de løber i op til tre år. Det er en model, som vil komme mange ledige til gavn, og som vi bakker op, siger Claus Jensen, der dog samtidig vender sig imod dele af kommissionens forslag til finansiering:

- Kommissionen havde som opgave af finansiere alle forbedringer krone til krone, og det har uden tvivl været svært. Der er allerede skåret helt ind til benet, og det vidner forslaget om at indføre karensdage i høj grad om. Det er i mine øjne en helt forkert vej at gå. Derfor bør politikerne se i øjnene, at det ikke er muligt at finde yderligere penge i dagpengesystemet, siger Claus Jensen.

Han peger på, at dagpengene i dag for hovedparten af medlemmerne af Dansk Metal kun dækker ca. halvdelen af lønnen, og at den forskel de kommende år vokser sig endnu større, fordi politikerne har besluttet ikke at hæve satsen i takt med lønningerne de næste år for at finansiere skattelettelser, ligesom skattelettelserne ikke gives til dagpengemodtagere:

- Dagpengenes dækningsgrad er i dag kritisk lav for medlemmer af Dansk Metal, og problemet vokser de kommende år. Hvis man oveni det indfører karensdage vil det gøre dagpengene endnu lavere. Det er en helt forkert udvikling, siger Claus Jensen.

Han understreger, at politikerne har skabt problemerne i dagpengesystemet, og at det derfor også påhviler dem at finde en holdbar løsning:

- Da man gennemførte dagpengereformen påstod man at kun et par tusinde ville falde ud. Virkeligheden var en helt anden, og 9.000 mister årligt dagpengeretten med de nuværende regler. De politikere, der gennemførte reformen, har i mine øjne også et ansvar for at få rettet op på den alvorlige fejl og sikre et retfærdigt og trygt dagpengesystem for lønmodtagerne, siger Claus Jensen, der opfordrer til at sikre en bred politisk opbakning:

- Dagpengene er en integreret del af det fleksible danske arbejdsmarked, og her har vi brug for stabilitet. Derfor håber jeg, at et bredt flertal i folketinget kan blive enige om et solidt dagpengesystem, fastslår Claus Jensen.