Den 3. februar 2015

PFA Pension: Har du tjekket dit afkast for 2014?

Det er måske ikke hver dag, du tænker på din pension, men derfor kan det jo være rart med en status i ny og næ. Og som kunde i PFA Pension har du heldigvis meget at glæde dig over i det seneste år. For 2014 blev igen et år, hvor det lykkes PFA’s investeringseksperter at lande helt i top og skabe nogle af de absolut bedste afkast i branchen. Det skete med et gennemsnitafkast på 10,3 pct.

Det flotte afkast skyldes, at PFA både inden for aktier og obligationer har været rigtigt gode til at forudsige bevægelserne på finansmarkederne og på den måde skabe høje afkast inden for de enkelte investeringsområder. Det fortæller Jesper Langmack, der er investeringsdirektør i PFA.

”På obligationsmarkedet har vi været dygtige til at ramme de rigtige trends, ligesom vores massive investering i kreditobligationer har båret frugt. Inden for aktier har vi blandt andet set rigtigt ved at satse på danske og amerikanske aktier og samtidig undervægte latinamerikanske og østeuropæiske aktier, som ikke klarede sig særligt godt i 2014,” fortæller Jesper Langmack. 

Hvordan er de flotte resultater så kommet dig til gavn? Det kan du få en fornemmelse af nedenfor, hvor du først kan læse om afkastet i markedsrente, PFA Plus, og hernæst om afkastet i gennemsnitsrente. Men vil du kende dit eget præcise afkast, så log på mitpfa.dk, hvor du altid kan få et opdateret overblik.  

Afkastet i markedsrente i PFA Plus

I markedsrente, PFA Plus afhænger dit afkast af, hvilken investeringsprofil du har valgt. Overordnet er det gået bedst for pensionskunder med højrisikoprofilen D, men også de øvrige profiler A, B og C (med hhv. lav, middel og moderat risiko) har klaret sig godt. De forholdsvis små forskelle på afkastet afspejler, at det i 2014 som nævnt er gået godt, både inden for aktier, som udgør den primære andel af investeringerne i profiler med højest risiko, og inden for obligationer, som udgør den primære andel af investeringerne i profiler med mindst risiko. 

Afkast på PFA Plus ÅTDÅr til pensionering
ultimo december 2014301550
PFA Plus profil D 12,80%11,30%10,50%10,30%
PFA Plus profil C11,80%10,70%10,00%9,90%
PFA Plus profil B10,70%10,00%9,60%9,40%
PFA Plus profil A9,70%9,40%9,10%9,00%

*Afkastet for Plus-profilerne er inkl. KundeKapital med en IKK-rente på 20 % p.a.

Afkast i gennemsnitsrente

Mens du i markedsrente, PFA Plus, får det afkast, som markedet nu en gang giver, forholder det sig anderledes, hvis du sparer op i gennemsnitsrente. Her udjævnes afkastet nemlig over en årrække. Det betyder, at du i de gode år ikke får det fulde afkast, mens du til gengæld får lidt mere i de dårlige år. Det gør, at du er sikret en nogenlunde stabil rente, fordi det årlige afkast på den måde bliver et gennemsnit af afkastet fra de foregående år og de forventede afkast i de kommende år. 

Selvom PFA’s faktiske afkast i gennemsnitsrente i 2014 var på hele 16 pct., afspejler det sig derfor ikke direkte i dit afkast for året. Det viser alene den depotrente, du har fået. Men hvad så med resten af pengene? Er de forsvundet ud i den blå luft eller ned i PFA’s kasse? Nej, det er de selvfølgelig ikke. Som forklaret overfor er de blot sat til side og vil blive tilført din opsparing, hvis PFA på sigt opnår et større afkast end det, der er nødvendigt for at sikre de minimumsudbetalinger, der er aftalt med dig og PFA’s øvrige kunder i gennemsnitsrente.