Den 26. september 2013

EU-domstolen underkender den danske tjenestemandslov

EU-Domstolen har torsdag underkendt reglen i den danske tjenestemandslov, der automatisk medfører, at rådighedsløn til statstjenestemænd ophører ved folkepensionsalderen. Men i sidste måned slog Højesteret fast, at i TDC kan ventepenge automatisk ophøre når medarbejderen fylder 67 år

Hvis en statstjenestemand afskediges på grund af stillingsnedlæggelse, bevarer tjenestemanden sin løn i 3 år mod at stå til rådighed for en anden passende stilling.

Rådighedsløn blev indført ved tjenestemandsreformen i 1969 og afløste dengang reglerne om ventepenge.

Men har tjenestemanden rundet 65 år, er der ingen ret til rådighedsløn, uanset om tjenestemanden havde planlagt at blive på arbejdsmarkedet og faktisk står til rådighed for en anden passende stilling, fremgår det af tjenestemandsloven i dag.

Reglen betyder, at tjenestemænd over 62 år er dårligere stillet ved afskedigelse end deres yngre kollegaer. De får rådighedsløn i en kortere periode eller slet ingen rådighedsløn.

Reglen indebærer også, at de ældre tjenestemænd i højere grad risikerer at blive afskediget end de yngre, fordi det er billigere at afskedige de ældre. De er dermed både mere udsatte i forhold til at blive afskediget og dårligere stillet, når de bliver afskediget.

Reglen stemmer i øvrigt dårligt overens med det generelle ønske fra skiftende regeringer og folketingssammensætninger om at fastholde ældre på arbejdsmarkedet. Folketinget har af samme årsag inden for blandt andet Staten ophævet den tidligere pligtige fratrædelsesalder på 70 år.

Djøf tabte tidligere en sag i Østre Landsret og ankede til Højesteret, som bad om EU-Domstolens vurdering af om tjenestemandsloven er forenelig med EU's beskæftigelsesdirektiv. Og med EU-dommens afgørelse i dag, fik Djøf medhold.

Med dommen fra EU-Domstolen skal sagen nu tilbage i Højesteret, der skal tage stilling til den konkrete sag.  Højesteret forventes at behandle sagen i februar 2014.
Link til EU-domstolens afgørelse om rådighedsløn

Højesteret: TDC må lovligt aldersdiskriminere
EU-domstolens afgørelse står i skærende kontrast til en afgørelse truffet af Højesteret i august måned 2013.

Her nåede Højesteret frem til, at ventepenge til en fratrådt TDC-medarbejder skulle ophøre, når vedkommende fyldte 67 år. Sagen var anlagt af Lederforeningen i TDC, som førte en sag mod TDC.

Sagen omhandlede overenskomsten mellem Lederforeningen i TDC og TDC A/S som indeholder en bestemmelse om, at den enkelte medarbejder, medmindre anden aftale træffes, fratræder uden opsigelse med udgangen af den måned, hvori medarbejderne fylder 67 år.
Link til Højesterets dom om TDC-medarbejder og pligtig afgangsalder

Indenfor det såkaldte tilpassede overenskomstgrundlag i TDC gælder en tilsvarende bestemmelse om pligtig afgangsalder, som hos lederforeningen. Den 22. oktober 2013 er der domsforhandling i Østre Landsret hvor Dansk Metal Tele Øst på vegne af et medlem fører en sag mod TDC, fordi medlemmet da hun fyldte 67 år fik besked på at fratræde uden varsel.