Den 25. april 2013


LO: Vigtig vækstplan for lønmodtagerne

LO tager positivt imod den samlede vækstplan

- Vækstpakken giver mulighed for, at virksomheder kan genvinde optimismen og troen på dansk økonomi, siger Harald Børsting, LO´s formand.

– Jeg er tilfreds med planen. Flere nye job er det vigtigste for danske lønmodtagere. Vi er i en alvorlig krisetid, men med vækstplanen kan danske virksomheder komme videre, siger Harald Børsting.

Især tre ting bidrager til at skabe ny optimisme set fra lønmodtagernes synspunkt:

  • Danske virksomheder kan genvinde troen på fremtiden, sætte gang i nye investeringer og skabe nye job.
  • Den offentlige sektor vil fortsat kunne udvikle sig.
  • Og en massiv uddannelsesindsats vil give lønmodtagerne nye muligheder.

– Dansk økonomi er gearet til vækst. Vækstpakken giver mulighed for, at virksomheder kan genvinde optimismen og troen på dansk økonomi. Det vil sætte gang i vækst, investeringer og job, samtidig med at den offentlige sektor fortsat kan udvikle sig, understreger Harald Børsting.

Vækstplanen skal måles på job
For LO er det afgørende, at vækstplanen måles på, hvor mange job den er med til at skabe. Både som en direkte effekt af de mange initiativer, men planen vil også styrke troen på fremtiden blandt virksomheder og befolkningen.

– Planen bør indgyde fornyet tro og optimisme i dansk økonomi. Det er et væsentligt afsæt for at nå målet om at skabe op mod 150.000 nye job, siger Harald Børsting.

– Særligt er det positivt, at der indføres et stort investeringsløft på 2 mia. kr. i 2014, stigende til 4 mia. kr. i 2020. Vi ved, at offentlige investeringer har den største job-effekt, understreger LO-formanden.

Vigtig balance mellem offentlig og privat vækst
LO’s formand er tilfreds med, at væksten i den offentlige sektor ikke er justeret længere ned i den endelige plan, end i regeringens oprindelige udspil.

– For LO-familierne er det afgørende, at der fortsat er plads til vækst i den offentlige sektor. Selv om væksten er beskeden i en økonomisk svær tid, vil der med vækstplanen stadig være plads til at ansætte 10.000 flere i den offentlige sektor frem mod 2020. Det er vigtigt for at fastholde en stærk offentlig sektor, siger Harald Børsting.

Uddannelse skal styrke konkurrenceevnen på sigt
Regeringens vækstplan indeholder 1 milliard til voksen- og efteruddannelse, og det glæder LO, at uddannelse er en del af planen.

– En stærk uddannet arbejdsstyrke er fundamentet for Danmarks konkurrenceevne på sigt, så regeringens vækstplan er kun første skridt. På den lange bane handler det om en massiv uddannelsesindsats i de kommende år.

– Der skal flere penge til, og vi kommer også til at bidrage via overenskomsterne, siger Harald Børsting og peger afslutningsvis på, at det er en fælles sag for regeringen, virksomhederne og lønmodtagerne at sikre den bedst kvalificerede arbejdsstyrke til fremtidens arbejdsmarked.