Den 9. oktober 2012


Drop besparelser på højteknologi

Regeringen lægger op til at spare 240 mio. kr. på den såkaldte Højteknologifond. Metal opfordrer sammen med en række universiteter og erhvervsorganisationer regeringen til at droppe besparelsen

Regeringens udspil til finanslov indeholder et forslag om at spare 240 mio. kroner på den såkaldte Højteknologifond. Det vil betyde, at fondens ramme bliver skåret med 40 pct. årligt, og da virksomheder og universiteter finansierer halvdelen af fondens projekter, risikerer Danmark at miste op mod 480 mio. kr. årligt i højteknologiske investeringer.

Planerne møder da også stor modstand i store dele af erhvervslivet, ligesom Dansk Metal vender sig mod forslaget. Forbundet har sammen med en række erhvervsorganisationer og universiteter derfor sammen skrevet til uddannelsesminister Morten Østergaard og opfordret regeringen til at droppe besparelsen:

- Vi ved, at viden og produktion hænger sammen. Danske virskomheder er konkurrencedygtige, fordi de netop forstår at koble viden med produktion, og det er vejen til arbejdspladser. Højteknologifonden er med til at forøge virksomheders konkurrenceevne, og dermed med til at sikre arbejdspladser - også til vores medlemmer, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal og medunderskriver på brevet til ministeren.

Han peger på, at fonden har haft succes med at få flere virksomheder til at bruge ny teknologi, og at det betyder arbejdspladser her i landet:

- For eksempel har samarbejdet mellem Højteknologifonden og belysningsvirksomheden Martin betydet, at Martin i dag kan lave bedre produkter til en lavere pris i Danmark og har flyttet produktion hjem fra Kina og skabt nye arbejdspladser her i landet. Det er et konkret resultat af fondens arbejde, forklarer Claus Jensen.

Han peger på, at det især kommer de små virksomheder til gavn:

- Fonden hjælper med at udvikle særligt de små og mellemstore virksomheder, som udgør størstedelen af de danske virksomheder, og 3/4 af de virksomheder som Højteknologifonden hjælper med at blive mere konkurrencedygtige. Det er de virksomheder, vi især skal leve af og derfor er det et forkert sted at spare, siger Claus Jensen.