Den 14. august 2012


Hver tredje ledige metalarbejder mister dagpenge

Mere end hver tredje af Metals ledige medlemmer står til at miste dagpengene efter nytår. Problemet rammer især ældre, der i forvejen har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Metal kræver politisk handling

Over 2.100 langtidsarbejdsløse metalarbejdere står til at miste retten til dagpenge efter nytår. Dermed er mere end hvert tredje ledige medlem af Dansk Metal i farezonen for at miste hele deres livsgrundlag, fordi to ud af tre ikke har mulighed for eksempelvis at få kontanthjælp.

- Det er en økonomisk og menneskelig katastrofe for de mange familier, det vil ramme. De har mistet deres job som følge af finanskrisen, og har ikke udsigt til at komme i arbejde med den nuværende situation på arbejdsmarkedet; mange vil stå helt uden forsørgelse, siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals a-kasse.

Ifølge en ny opgørelse fra Dansk Metal er mere end 40 procent af de medlemmer, der står til at miste dagpengene over 50 år.

- Det er især svært for de ældre at få nyt job her under krisen, og derfor ser vi, at det især er de lidt ældre medlemmer, der har lange ledighedsperioder her under krisen, forklarer Torben Poulsen.

Han kræver, at regeringen tager problemet alvorligt og dropper de planlagte forringelser:

- Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har kaldt det nuværende aktiveringssystem en katastrofe, fordi det ikke bringer ledige i beskæftigelse. Vi er enige i, at der er behov for en omfattende reform af beskæftigelsesindsatsen, men det skal ikke gå ud over de arbejdsløse, at det endnu ikke er sket, siger Torben Poulsen.

Han påpeger, at der stadig ikke er udsigt til, at krisen slutter lige foreløbig.

- Krisen ser ud til at fortsætte og der er endnu ikke set en vending i beskæftigelsen, siger Torben Poulsen, der ønsker politisk handling her og nu:

- Vi efterlyser en akut redningsplan med mindst tre punkter. For det første skal ingen ledige uforskyldt miste retten til dagpenge i 2013. For det andet skal vi tilbage til, at man skal arbejde 26 uger i stedet for 52 uger for at have ret til dagpenge. Og endelig skal vi have en omfattende reform af aktiveringsindsatsen med fokus på uddannelse, så det ikke koster dagpengeklip, når man tager uddannelse, siger Torben Poulsen.