Den 14. juni 2012


Udtalelse fra bestyrelsen i Dansk Metal Tele Øst om de afbrudte trepartsforhandlinger

Selv om trepartsforhandlingerne er afbrudt, er der brug for en række initiativer fra regeringens og folketingets side, som kan styrke arbejdsmarkedet nu og i fremtiden.

Lønmodtagerne har allerede af flere omgange ydet vores bidrag til løsning af krisen. F.eks. leverede vi ansvarlige overenskomstresultater i såvel 2010 som i 2012. Vi har også måttet leve med vedtagelsen af tilbagetrækningsreformen, som udhuler efterlønsordningen og udskyder pensionsalderen.

Der er ikke brug for, at vi alle hver især arbejder endnu mere end i dag – og navnlig ikke i en tid med 160.000 a-kassemedlemmer uden job

Derimod er der brug for, at endnu flere får mulighed for at arbejde. Det kan ske ved lovgivningsinitiativer som sikrer:

  •  en fortsat vækstpolitik som skaber nye jobs
  • en massiv uddannelsesindsats, hvor ufaglærte kan blive faglærte og faglærte kan udvide deres kompetencer
  • flere praktikpladser og faglige ungdomsuddannelser
  • bedre mulighed for at ufrivilligt deltidsansatte kan gå op i tid
  • en såvel fysisk som psykisk arbejdsmiljøindsats, der nedbringer sygefravær, nedslidningog invaliditet

Disse initiativer vil sikre det arbejdsudbud, som regeringen efterspørger i 2020, ligesom flere i arbejde vil lette statens finanser.

En udhuling af dagpengenes dækningsgrad som foreslået i regeringens skattereform vil omvendt svække den danske flexicurity model og dermed svække arbejdsudbuddet.

Der er derimod et stærkt behov for genopretning af dagpengenes dækningsgrad og dagpengeperiodens længde samt lovgivningsinitiativer til styrkelse af Den danske Model.


Således vedtaget den 14. juni 2012