Den 28. oktober 2011

LO holder kongres i dagene 30. oktober til 1. november

På tre dage skal kongressen bla. behandle beretning, årsrapporter, forslag til udtalelser, fagpolitisk grundlag 2012-2015, målprogram 2012-2015, lovforslag, vælge ledelse samt debattere dels Den danske Model og dels Nyt LO version 2.0

Den danske Model
En af kongressens emner er en Tema-debat om udfordringerne for Den danske Model.

Den danske model udfordres fra flere sider. Ofte fokuseres der både i offentligheden og i fagbevægelsen internt på én ting ad gangen, eksempelvis enten på medlemsfaldet, social dumping eller ændringerne i erhvervsstrukturerne.

Virkeligheden er mere kompleks – og der er mange sammenfald og sammenhænge mellem de forandringer – politiske, strukturelle og institutionelle – der udfordrer den danske model pt. Og løsningerne skal formentlig også findes i sammenfaldene og sammenhængene. Derfor foretager LO-kongressen et modeleftersyn i bredden.

Der findes forskellige definitioner for Den danske Model, men i forhold til Tema-debatten definerer LO Den danske Model således:

a. Lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer spiller en positiv og vigtig rolle i udviklingen og administrationen af arbejdsmarkedspolitiske emner,
herunder retsforholdet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere og retshåndhævelsen af denne regulering.

b. Retsforholdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere og deres organisationer fastsættes primært ved kollektive overenskomster, der kun helt undtagelsesvist almengøres ved lovgivning.


LO's fremtidige rolle og opgaver
En af de øvrige debatter på LO-kongressen vil være om LO's fremtidige rolle og opgaver på baggrund af en rapport benævnt "Nyt LO version 2.0".

I rapporten er der bla. indstillinger om arbejdsdelingen mellem LO, forbundene og kartellerne, men også forholdet til de to andre hovedorganisationer, FTF og AC, indgår i rapporten.

Debatten skal også ses i lyset af de udfordringer som bl.a. er en følge af globaliseringen, EU, social dumping, udflyting af arbejdspladser, den strukturelle udvikling, aftalemodellen og det politiske system, medlemsudviklingen i fagbevægelsen.

Rapporten indeholder indstillinger til bla. LO´s fremtidige roller og opgaver.

Som et bilag til rapporten har arbejdsmarkedsforskerne hos FAOS ved Københavns Universitet, Jesper Due og Jørgen Steen Madsen, udarbejdet et notat om "LO og fremtiden for Den danske Model".


Tre-parts forhandlinger
Kongressen bliver holdt på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedets parter af regeringen meget snart kan forventes at blive indbudt til tre-parts forhandlinger.

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at trepartssamarbejdet skal dreje sig om øget arbejdsudbud, der skal øge den danske konkurrenceevne, gøre uddannelse til en drivkræft for vækst, øge beskæftigelsen og modernisere den danske model. De forbedrede offentlige finanser, som skulle følge af det øgede arbejdskraftudbud, skal skabe et provenu, der reserveres til arbejdsmarkeds- og uddannelsesinitiativer i bredeste forstand. 

Som det ser ud nu, vil trepartsforhandlingerne først ske efter overenskomstfornyelsen i 2012. Alligevel må man forvente, at overenskomstforhandlingerne 2012 på det private arbejdsmarked vil være en form for optakt til de efterfølgende trepartsforhandlinger.

Derfor er det sandsynligt, at ihvertfald noget af taletiden på LO-kongressen vil blive brugt på de kommende overenskomstforhandlinger, som dog ikke forhandles af LO, men af kartellerne og forbundene, men hvor LO alligevel har en koordinerende rolle.

Endnu mere sandsynligt er det, at LO-kongressen også vil diskutere de kommende tre-parts-forhandlinger, hvor LO vil få en direkte og central rolle.


Følg kongressen - direkte via web-tv
Selv om kongressen foregår i Aalborg, kan alle som er interesseret følge kongressen fra LO´s hjemmeside. Allerede nu kan man hente de forskellige kongrespapirer, som de delegerede skal forholde sig til.

Og når kongressen åbner på søndag, kan man følge debatterne direkte via web-tv.

Man kan også fra LO´s kongres-hjemmeside se navnene på 400 delegerede samt gæster fra ind- og udland. Afdelingsformand i Tele Øst, John Schwartzbach, deltager i kongressen som én af Dansk Metals delegerede.

Læs mere på LO´s kongres hjemmeside.