Den 31. maj 2011


CSC-konflikt bliver udvidet den 1. juni

Onsdag den 1. juni vil ca. 300 flere Prosa-medlemmer blive omfattet af konflikten mellem CSC Danmark A/S og Prosa. Dermed kan it-systemer hos f.eks. Politi, SKAT, CPR og TDC blive berørt af konflikten. Medlemmer af Dansk Metal Tele Øst er ikke omfattet af konflikten, men har ret til at vægre sig mod at udføre konfliktramt arbejde

Udvidelsen af konflikten er den foreløbige kulmination af den lockout som CSC/Danmark etablerede i februar mod 100 medlemmer organiseret i Prosa.

CSC/Danmark og Prosa havde forgæves forsøgt at blive enige om fornyelsen af overenskomsten som oprindelig udløb i juni 2009.

I følge Prosa har CSC/Danmark navnlig haft fem krav til fornyelse af overenskomsten, som gjorde et forlig uspiselig:

- fjernelse af en tryghedsaftale
- indførelse af funktionsløn
- nedsættelse af lønnen med 10%
- øget arbejdstid
- individuel løn (væk med skalatrin)

Forligsmanden måtte i februar måned 2011 konstatere, at det var udsigtsløst at mægle i sagen. Lockouten brød ud den 9. februar og Prosa svarede i marts igen ved at sende strejkevarsel mod CSC/Danmark for cirka 50 medarbejdere.

Eftersom CSC/Danmark bl.a. udfører samfundsvigtige opgaver har parterne - dvs. CSC/Danmark og Prosa - haft en fredsaftale om at begrænse overenskomstmæssige konflikter.

Uklart hvem der var omfattet af konflikten
Imidlertid beskyldte Prosa og CSC/Danmark hinanden for at bryde fredsaftalen. Arbejdsretten afsagde den 24. marts 2011 dom og såvel Prosa som CSC måtte trække Prosa-medlemmer ud af konflikten. De var i følge Arbejdsretten omfattet af fredsaftalen og kunne derfor ikke konflikte.

Sideløbende opsagde Prosa fredsaftalen til udløb den 31. maj og varslede udvidelse af konflikten med ca. 300 yderligere medlemmer.  

Uenighed om vikarer til konfliktramt arbejde
CSC/Danmark har forsøgt at minimere skaderne ved den forestående udvidelse af konflikten. F.eks. har CSC hyret indere til at udføre noget af det arbejde som bliver konfliktramt fra den 1. juni 2011. Også danske virksomheder - deriblandt det TDC-ejede NetDesign A/S - er blevet hyret til at levere vikarer og udføre konfliktramt arbejde fra den 1. juni 2011.

Torsdag i sidste uge afsagde Arbejdsretten en ny kendelse om, at CSC´s anvendelse af vikarerne er i strid med overenskomsten.

CSC bortviste medarbejdere og tillidsrepræsentant
Medens Arbejdsretten behandlede sagen om CSC´s anvendelse af vikarer til det konfliktramte arbejde, beordrede CSC Prosa-medlemmerne til at oplære de pågældende vikarer.

Det førte i april måned til en række overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, da Prosa-medlemmerne ikke ville medvirke til at oplære skruebrækkere til at overtage det konfliktramte arbejde pr. 1. juni. CSC/Danmark svarede igen med at bortvise de medarbejdere som i strid med fredsaftalen nedlagde arbejdet. Samtidig bortviste CSC/Danmark en tillidsrepræsentant, da CSC/Danmark mente, at den pågældende havde opfordret til den overenskomststridige adfærd.

Frigørelse fra overenskomsten
I sidste uge meddelte, CSC/Danmark, at man efter den flere måneder lange konflikt betragtede sig frigjort af overenskomsten, men at man ville give frist til fredag den 27. maj kl. 12:00 til at Prosa og CSC/Danmark kunne indgå forlig.

CSC/Danmark meddelte samtidig, at hvis der ikke kunne opnås forlig, ville man istedet tiltræde overenskomsten mellem HK/Privat og Dansk Erhverv. Denne overenskomst er væsentlig ringere end Prosa-overenskomsten. CSC/Danmark har dog også meddelt, at man vil afvente tiltrædelse af HK-overenskomsten indtil Arbejdsretten har afgjort om CSC/Danmark er frigjort af Prosa-overenskomsten.

Medlemmerne sagde nej
Efter at CSC satte pistolen for brystet på Prosa blev der fredag aften indgået forlig mellem Prosa og CSC. Forliget var dog betinget af, at Prosa-medlemmerne mandag sagde ja, til at sende det til urafstemning. Men på medlemsmødet for Prosas medlemmer mandag eftermiddag blev det besluttet ikke at sende forliget til urafstemning, men i stedet starte udvidelsen af konflikten som planlagt fra den 1. juni 2011.

Møde i forligsinstitutionen tirsdag
Mandag aften oplyser Prosa at parterne er kaldt til forligsinstitutionen tirsdag eftermiddag for at informere forligsmanden om konflikten.

Så vidt Tele Øst erfarer, har Forligsmanden dog ikke mulighed  for af egen drift at udsætte udvidelsen af konflikten. Udvidelsen af konflikten  må derfor anses for at være en realitet, hvis ikke CSC/Danmark og Prosa inden onsdag finder en løsning.