Den 5. maj 2011


Kan det virkelig passe – at vi kommer til at mangle arbejdskraft?

129 faglige repræsentanter fra 53 organisationer har været forsamlet til konference d. 3. maj 2011 i Metal Hovedstaden. Konferencen udtaler:

Regeringen og de fleste økonomer mener, at spørgsmålet om at sikre et »tilstrækkeligt arbejdsudbud« er et af de helt store samfundsproblemer – og det derfor er nødvendigt at forringe eller helt afskaffe velfærdsordninger som dagpenge, efterløn, førtidspension, SU, uddannelse til ledige og folkepension.

Vi har en stor arbejdsløshed, og Danmark har siden 2008 mistet op mod 200.000 arbejdspladser, heraf langt de fleste i industrien. Arbejdsløses berettigede krav om meningsfuldt arbejde bliver spist af med forklaringer om, at der kommer til at mangle arbejdskraft i en nær fremtid. Det sker blandt andet med henvisning til, at der bliver flere ældre og færre til at forsørge dem, der er uden for arbejdsmarkedet.

På dagens konference har vi afprøvet disse påstande. Vi har fået problemstillingerne alsidigt belyst, gennem økonomiske eksperter og samfundsforskere. Vores konklusion er, at hvis der overhovedet opstår et problem med hensyn til mangel på arbejdskraft, så er det ikke af et omfang, som kan begrunde den førte politik. Visse sektorer kan komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft, men det problem kan løses ved en fremsynet uddannelsespolitik og omskoling af de mange ledige.

Vi må derfor spørge os selv, hvorfor regeringen og det store flertal af økonomer fastholder påstanden om at det er nødvendigt at »øge arbejdsudbuddet«, samtidig med, at man fra regeringens side afviser at iværksætte de offentlige investeringer, der kan sikre en øget beskæftigelse.

Det er nærliggende at antage, at den virkelige drivkraft bag denne politik er et ønske om at trykke lønningerne i både den private og den offentlige sektor. Fra fagbevægelsens side må vi afvise påstandene om, at der skulle komme mere beskæftigelse, ved at skære ned på levevilkårene for de mennesker, der er så uheldige ikke at have et arbejde.

Vi har ingen forventninger til, at den nuværende regering og dens støtteparti Dansk Folkeparti vil ændre holdning. Vi opfordrer derfor fagbevægelsen og oppositionens partier til at samles om en politik, der tager fat på de virkelige samfundsproblemer, hvor vi især vil fremhæve følgende:

 

  • At hundredtusinder er sat uden for arbejdsmarkedet
  • At dårligt arbejdsmiljø hvert år udstøder nye tusinder fra arbejdsmarkedet
  • At alt for mange unge aldrig kommer ind på arbejdsmarkedet eller får mulighed for at gennemføre en uddannelse
  • At der skæres ned på basale velfærdsydelser som pleje, omsorg, dagtilbud og uddannelse
  • At fattigdom og ulighed vokser

  • At løn og arbejdsvilkår undergraves gennem løndumping og sort arbejde og ved at ordinært arbejde erstattes af virksomhedspraktik og løntilskudsjobs
  • At regeringen kort sagt ikke værner om »den danske model« med aftalebaserede arbejdsmarkedsforhold, men systematisk undergraver modellen.


Vi lever i et samfund med stor materiel rigdom og en højt udviklet teknologi. Hvad vi mangler, er en solidarisk fordeling af rigdom, velfærd og arbejde og en omstilling af produktionen til en bæredygtig økonomi. Vi har alle muligheder, for at skabe et godt samfund. Det er et spørgsmål om politisk vilje!