Den 5. november 2010


Kapitalfondene sikrer sig gyldent håndtryk

Hvis TDC´s hovedaktionær er på vej til at sælge aktieposten, er der lagt op til at kapitalfondene får endnu et "gyldent håndtryk"

TDC´s koncernbestyrelsen har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling den 22. november og her foreslår koncernbestyrelsen, at TDC kan opkøbe for op mod kr. 9 mia. egne aktier.

I følge flere såkaldte aktieanalytikere skyldes denne manøvre angiveligt, at TDC´s hovedaktionær, hvor de fem britiske og amerikanske kapitalfonde står bag, er på vej til at sælge deres aktiepost.

Salget ventes at ske ved at aktierne sendes på børsen, fordi der øjensynlig ikke er investorer som står klar til at overtage hele aktieposten.

Visse aktieanalytikere forestiller sig, at TDC hurtigt efter generalforsamlingen opkøber aktier fra hovedaktionæren for op mod 9 mia. kr.

De 9 mia. kr. kan kapitalfondene dermed lægge ned i foret. Hvis TDC herefter annullerer de opkøbte aktier, vil der efterfølgende være færre aktier i omløb. Dermed vil nøgletallene pr. aktie forbedres og dette vil alt andet lige få aktiekursen til at stige for de resterende usolgte aktier.

I forvejen har kapitalfondene, siden de overtog aktiemajoriteten i TDC i starten af 2006, sørget for at der er blevet udbetalt ca. 47 mia. i udbytte.

Flere medlemmer af Tele Øst, som er ansat i TDC, har forespurgt os, om de skal møde op på generalforsamlingen og stemme imod forslaget.

Men det vil ikke nytte eftersom kapitalfondene er helt sikre på at få flertal på generalforsamlingen for deres forslag.

Eftersom kapitalfondene besidder ca. 87 % af aktiekapitalen, har de også ca. 87% af stemmerne og dermed et solidt flertal for deres forslag.

Udover forslaget om opkøb af egne aktier, fremsætter koncernbestyrelsen også ændring af den tekniske beregning for udstedelse af tegningsoptioner. Generalforsamlingen skal også vælge ny suppleant. Det skyldes, at der i dag mangler en suppleant, fordi en af de hidtidige suppleanter, Henrik Kraft, i juni måned indtrådte i bestyrelse i stedet for Oliver Haarman.

Koncernbestyrelsen foreslår også en lang række lovændringer i konsekvens af den nye selskabslov, som erstatter aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven.

Den nye selskabslov træder i kraft i forskellige faser. Den første fase trådte i kraft den 1. marts i år, og den 2. fase forventes at træde i kraft den 1. marts 2011.

Man kan læse mere om den nye selskabslov på Erhvers- og Selskabsstyrelsens hjemmeside.