Den 10. april 2014


OK-2014: Resultatet af urafstemning offentliggøres fredag

Forligsmanden, Asbjørn Jensen, mødes med hovedorganisationerne fredag den 11. april kl. 12:30. Her får han overbragt resultatet af afstemningen om det samlede mæglingsforslag. Det ventes at resultatet af afstemningen vil blive offentliggjort få minutter herefter

Urafstemningen om forligsmandens samlede mæglingsforslag sluttede for Dansk Metals vedkommende tirsdag. Selv om de fleste fagforbund allerede har optalt stemmerne, må hverken det samlede resultat eller delresultater offentliggøres før end forligsmanden har offentliggjort det samlede resultat.

Det fremgår af forligsmandslovens § 10. stk. 2: "Om stemmeresultaterne, således som de fremkommer i afdelingerne, forbundene eller hovedorganisationerne, må intet offentliggøres eller meddeles til andre end vedkommende organisation eller forligsmanden, før denne har offentliggjort hovedresultatet af afstemningen".

Det er heller ikke tilladt for pressen at gengive resultater, som forlydender.

Det fremgår endvidere af forligsmandslovens § 14, at overtrædelse af loven straffes med bøde eller fængsel i op til tre måneder.

Resultatet offentliggøres blandt andet på forligsmandens hjemmeside.

Tele Øst vil - når hovedresultatet er offentliggjort - også offentliggøre delresultatet for Tele Øst.

Forlig eller forlis
Forligsmandslovens afstemningsregler indeholder særlige bestemmelser som skal være opfyldt, før end lønmodtagerne kan forkaste et mæglingsforslag.

Ud over der naturligvis skal være flertal blandt de afgivende stemmer for nej, hvis mæglingsforslaget skal forkastes - er der også en anden bestemmelse, som man skal iagttage. Hvis stemmeprocenten er mindre end 40 % skal tillige mindst 25 % af alle de stemmeberettigede stemme imod forslaget, før det bliver forkastet.

Hvis mæglingsforslaget forkastes vil en storkonflikt starte onsdag den 16. april ved normal arbejdstids begyndelse.

Gærstrejken i 1998
Sidst der var storkonflikt i Danmark på det private arbejdsmarked var i 1998. Storkonflikten benævnes for Gærstrejken. Mæglingsforslaget blev dengang overraskende forkastet og en hamstringsbølge bredte sig som en steppebrand. Navnlig begyndte borgerne at hamstre bagegær, og der blev hurtigt skabt et sort marked for gær med priser op mod 100 gange det normale. Storkonflikten løb fra den 27. april til den 8. maj eftersom folketinget ved et lovindgreb den 7. maj 1998 forlængende overenskomsterne.

Dengang forhandlede teleafdelingerne - i modsætning til i dag - selvstændig overenskomst med TDC. Men TDC havde meldt sig ind i DI og forud for storkonflikten 27. april havde DI varslet sympatilockout mod vores medlemmer beskæftiget med kabel-tv og mobilområdet. Vi svarede igen med varsel om sympatistrejke for erhvervsområdet.

Det fredelige teleområde
Teleområdet har historisk set været et relativt fredeligt område i forbindelse med overenskomstfornyelser. Men ved overenskomstfornyelsen i 1993 var TDC tæt på at ryge ud i en konflikt i august måned. Telekommunikationsforbundet og TDC havde brugt hele året på at forhandle og der blev før sommer sendt strejkevarsler. TDC mente, at de afsendte konfliktvarsler var overenskomststridige på grund af procedurefejl, men Arbejdsretten frifandt Telekommunikationsforbundet og en konflikt kunne derfor bryde ud tre dage efter Arbejdsrettens dom i august.

Forhandlingerne blev genoptaget og forligsmanden udskød konflikten kl. 23:45 - dvs. 15 minutter før konflikten kunne bryde ud. Konflikten kunne herefter bryde ud ved udløbet af de to uger eller på trediedagen efter konstateret sammenbrud. Forligsmanden konstaterede et par dage efter nyt sammenbrud i forhandlingerne og en konflikt ville derfor være en realitet på trediedagen. Men inden døgnet var omme blev der alligevel indgået forlig og strejken blev afværget.

Epokegørende konflikter på teleområdet
Før 1998 skal vi helt tilbage til 1968 for at finde en overenskomstmæssig konflikt på teleområdet i forbindelse med en overenskomstfornyelse. Der var tale om en meget langvarig konflikt på teknikerområdet, som løb over hele sommeren og som lønmodtagersiden desværre tabte fordi strejkekasserne blev tømt. 

Af andre epokegørende konflikter kan nævnes telefoniststrejken som startede nytårsaften 1919 og som varede i seks uger. Telefonisterne vandt kampen og fik blandt andet mere i løn og ret til at blive gift uden at blive afskediget. 

Tiderne skifter
Sidst der var konflikt i 1998 var det relativt få TDC-ansatte der var omfattet af konflikten. Der var tale om lockout på udvalgte områder og vi svarede igen med punktstrejker. Tiderne har skiftet og i kraft af, at TDC meldte sig ind i DI valgte vi som modtræk at melde os ind i CO-industri. Vi er også fusioneret med Dansk Metal for bedre at kunne forsvare og helst udbygge løn- og ansættelsesvilkårene. Vi er derfor omfattet af forhandlingsfællesskabet på hele det private arbejdsmarked hos LO-forbundene.

Her gælder princippet: Én for alle - alle for én. Vi hjælper hinanden med at opnå overenskomstresultater. Enten får alle fornyet deres overenskomster - eller også udbryder der storkonflikt.  Det kalder vi for solidaritet, selv om nogle synes, at dét er umoderne. Men solidaritet er forudsætningen for, at løn- og ansættelsesvilkårene generelt i Danmark er væsentligt bedre, end i udlandet

Hvis der f.eks. nu om dage udbryder storkonflikt vil stort set alle medlemmer af Tele Øst som udgangspunkt være omfattet af konflikt, fordi vores resultat indgår i forligsmandens samlede mæglingsforslag.

Medens vi venter...
Medens vi venter gengiver vi nedenfor afstemningsresultater på lønmodtagersiden fra 1998 og fremefter.

Tallene for hele afstemningsområdet, for samtlige lønmodtagere omfattet af forligsmandens mæglingsforslag, dvs. hovedresultatet, er afgørende for om et mæglingsforslag bliver vedtaget eller forkastet.

Stemmeresultatet fra Tele Øst indgår i hovedresultatet for alle cirka 589.000 lønmodtagere som er omfattet af Mæglingsforslaget, hvoraf ca. 500.000 er medlem af et LO-forbund.



Sammenligningstal fra tidligere år:

Hele afstemningsområdet; dvs. LO, FTF m.fl. 1998 2000 2004 2007 2010 2012
Ja-pct. 44,21% 80,07% 57,50% 55,5% 64,0% 69,6%
Nej-pct. 55,77% 19,93% 42.5% 44,5% 36,0% 30,4%
Stemme-pct. 47,08% 40,46% 37,20% 37,1% 34,0% 29,3%

Sammenligningstal af hovedresultatet på lønmodtagersiden fra 1998, 2000, 2004,2007, 2010 og 2012. Sidst der var storkonflikt i Danmark var i 1998. 


Sammenligningstal for Tele Øst alene:

Tele Øst, alene Stemmeprocent Ja-procent Nej-procent
2012 33,4% 71,9% 29,1%
2010 40,94% 75,78% 24,22%
2007 51,88% 68,08% 31,33%
2004 55,59% 32,77% 66,40%

Der er ikke sammenligningstal fra 1998 og 2000 for Tele Øst alene, da det tidligere Telekommunikationsforbundet ikke opgjorde stemmetallene pr. afdeling. Eftersom Tele Øst i 2004 og 2007 bestod af to teleafdelinger, hhv. Tele afdeling 1 og Tele Afdeling 12, gengives tal for disse år som konsoliderede tal for de to teleafdelinger tilsammen.



Læs om OK-2014

Pr. 1. marts 2014 skal overenskomsterne på det private arbejdsmarked fornys. 

Nedenfor kan du læse om overenskomstforhandlingerne


 

 


Vigtige links om OK-2014:

LO er den største hovedorganisation på lønmodtagersiden. Modparten til LO er DA, Dansk Arbejdsgiverforening, som er en hovedorganisation på arbejdsgiversiden. Hovedorganisationerne har i forbindelse med overenskomstfornyelser en koordinerende rolle. I forløbets slutspurt forhandler LO og DA direkte med forligsmanden om forsøg på at fremsætte et samlet mæglingsforslag, som kan opsamle alle de overenskomstområder, der ikke selv kan blive enige. 

CO-industri er det største forhandlingskartel på lønmodtagersiden. Formanden for C0-industri er forbundsformanden for Dansk Metal, Claus Jensen. Modparten til CO-industri er DI, Dansk Industri. CO-industri og DI forhandler to store overenskomster, hhv. Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. De egentlige forhandlinger mellem CO-industri og DI om fornyelsen af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst foregår i Det snævre Udvalg. TDC ansatte er omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, dog gælder en række særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter Funktionæroverenskomstens bestemmelser.

Dansk Metal er vores forbund. Dansk Metal indgår bl.a. i CO-industri.

Normalt vil der ikke indenfor LO/DA-område blive indgået noget forlig før end der er opnået resultat på industriens område. Resultatet på industriens område er derfor normal retningsgivende for hele det private arbejdsmarked.

Forligsinstitutionens rolle:
Går overenskomstforhandlingerne i hårdknude bestemmer forligsmandsloven, at forligsinstitutionen skal fungerer som mægler. På det private arbejdsmarked er det forligsmand Asbjørn Jensen som skal forsøge at forlige parterne, hvis der er optræk til konflikt. Forligsinstitutionen og forligsmanden har en række beføjelser. Du kan læse mere om Forligsmandens beføjelser her.  Forligsmanden vil i forbindelse med en forestående truende konflikt udsende Meddelelser fra Forligsmanden, som overenskomstparterne skal efterkomme. Du kan læse Meddelelserne fra Forligsmanden

Regeringsindgreb:

Resulterer overenskomstfornyelsen i storkonflikt, som mere eller mindre lammer samfundet, kan regeringen fremsætte lovforslag, som har til hensigt at stoppe konflikten. Selv om der er tale om et lovindgreb vedtaget af Folketinget, benævnes lovforslaget ofte for regeringsindgreb. Siden 1975 har Folketinget i alt 17 gange foretaget indgreb i den frie konfliktret og den frie forhandlingsret og har vedtaget love, som har forlænget opsagte overenskomster. Sidst det skete var 26. april 2013. Se en oversigt over lovindgreb siden 1975