Den 23. december 2013


Arbejdsretten: Pålæg om at holde arbejdet normaliseret

Hastemøde den 23. december i Arbejdsretten, hvor retsformanden pålægger medlemmerne af Dansk Metal ansat i TDC at holde arbejdet normaliseret

Torsdag den 19. december 2013 kom det til nye arbejdsnedlæggelser i Skive, blandt andet pga. utilfredshed med TDC´s krav til forringelser ved de igangværende overenskomstforhandlinger.

Dermed trodsede medlemmerne i Skive det pålæg om at holde arbejdet normaliseret,  som blev givet på fællesmødet den 16. december, hvor de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser blev behandlet.

På grund af de nye overenskomststridige arbejdsnedlæggelser krævede arbejdsgiverne, at sagen blev hastebehandlet af Arbejdsretten.

Arbejdsretten havde mandag den 23. december 2013 kl. 13:00 et såkaldt forberedende retsmøde. På tidspunktet for mødets afholdelse var arbejdet genoptaget.

Retsformanden kom med en foreløbig kendelse om, at medlemmerne pålægges at holde arbejdet normaliseret.

Dansk Metal teleafdelingerne pålægger medlemmerne at holde arbejdet normaliseret.

Medlemmer som har deltaget i de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser som begyndte den 5. december 2013 må imødese en bod.

Arbejdsretten idømmer sædvanligvis bod fra 1. strejketime, hvis arbejdet ikke arbejdet er genoptaget eller normaliseret senest efter fællesmødet med LO og DA´s medvirken, som blev holdt den 16. december 2013.

Skærpet bod dømmes sædvanligvis for de timer der ligger efter Arbejdsrettens pålæg, hvis medlemmerne ikke imødekommer pålægget fra Arbejdsretten.

Arbejdsrettens bodstakster
Arbejdsretten har faste takster når lønmodtagere idømmes bod for overenskomststridig adfærd, typist strejker:

Bod for faglærte:
Normal bod  = kr. 40,- pr. time. Idømmes normalt fra 1. strejketime, hvis arbejdet ikke genoptages inden fællesmøde begynder.

Skærpet bod = kr. 70,- pr. time. Idømmes normalt hvis pålæg fra Arbejdsrettens 1. møde ikke efterleves.

Bod for ufaglærte:
Normal bod  = kr. 35,- pr. time. Idømmes normalt fra 1. strejketime, hvis arbejdet ikke genoptages inden fællesmødet begynder.

Skærpet bod = kr. 65,- pr. time. Idømmes normalt hvis pålæg fra Arbejdsrettens 1. møde ikke efterleves.







Læs om OK-2014

Pr. 1. marts 2014 skal overenskomsterne på det private arbejdsmarked fornys. 

Nedenfor kan du læse om overenskomstforhandlingerne


 

 


Vigtige links om OK-2014:

LO er den største hovedorganisation på lønmodtagersiden. Modparten til LO er DA, Dansk Arbejdsgiverforening, som er en hovedorganisation på arbejdsgiversiden. Hovedorganisationerne har i forbindelse med overenskomstfornyelser en koordinerende rolle. I forløbets slutspurt forhandler LO og DA direkte med forligsmanden om forsøg på at fremsætte et samlet mæglingsforslag, som kan opsamle alle de overenskomstområder, der ikke selv kan blive enige. 

CO-industri er det største forhandlingskartel på lønmodtagersiden. Formanden for C0-industri er forbundsformanden for Dansk Metal, Claus Jensen. Modparten til CO-industri er DI, Dansk Industri. CO-industri og DI forhandler to store overenskomster, hhv. Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. De egentlige forhandlinger mellem CO-industri og DI om fornyelsen af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst foregår i Det snævre Udvalg. TDC ansatte er omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, dog gælder en række særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter Funktionæroverenskomstens bestemmelser.

Dansk Metal er vores forbund. Dansk Metal indgår bl.a. i CO-industri.

Normalt vil der ikke indenfor LO/DA-område blive indgået noget forlig før end der er opnået resultat på industriens område. Resultatet på industriens område er derfor normal retningsgivende for hele det private arbejdsmarked.

Forligsinstitutionens rolle:
Går overenskomstforhandlingerne i hårdknude bestemmer forligsmandsloven, at forligsinstitutionen skal fungerer som mægler. På det private arbejdsmarked er det forligsmand Asbjørn Jensen som skal forsøge at forlige parterne, hvis der er optræk til konflikt. Forligsinstitutionen og forligsmanden har en række beføjelser. Du kan læse mere om Forligsmandens beføjelser her.  Forligsmanden vil i forbindelse med en forestående truende konflikt udsende Meddelelser fra Forligsmanden, som overenskomstparterne skal efterkomme. Du kan læse Meddelelserne fra Forligsmanden

Regeringsindgreb:

Resulterer overenskomstfornyelsen i storkonflikt, som mere eller mindre lammer samfundet, kan regeringen fremsætte lovforslag, som har til hensigt at stoppe konflikten. Selv om der er tale om et lovindgreb vedtaget af Folketinget, benævnes lovforslaget ofte for regeringsindgreb. Siden 1975 har Folketinget i alt 17 gange foretaget indgreb i den frie konfliktret og den frie forhandlingsret og har vedtaget love, som har forlænget opsagte overenskomster. Sidst det skete var 26. april 2013. Se en oversigt over lovindgreb siden 1975