Den 10. februar 2014

Dansk Metals hovedbestyrelse anbefaler et ja til overenskomstforliget

Dansk Metals hovedbestyrelse har på et møde mandag besluttet at anbefale et ja til overenskomstforliget, når det kommer til urafstemning blandt medlemmerne.

Det nye 3-årige forlig sikrer bedre vilkår over en bred kam, og aftalen rummer både forbedringer af eksisterende rettigheder og nye muligheder, der skaber tryghed og gennemsigtighed.

Hovedbestyrelsen anbefaler på den baggrund medlemmerne af Dansk Metal at stemme ja ved den kommende urafstemning. Forbedringerne er:

Fordobling af indbetaling på Fritvalgs Lønkontoen
Med forliget fordobles virksomhedernes indbetaling på medarbejdernes Fritvalgs Lønkonto fra 1% til 2% i løbet af overenskomstperioden. Det
er en markant forbedring, der giver den enkelte flere penge til fridage, pension, seniorordning eller kontant udbetaling.

Bedre vilkår for barselsorlov
Mulighederne for at holde barselsorlov forbedres. Hver af forældrene får en ekstra uges barsel med betaling. Betalingen stiger til 145 kroner pr. time, og det forhøjede pensionsbidrag under barsel stiger.

Hurtig hjælp ved opsigelse
Ansatte, der bliver sagt op, får ret til 2 timers vejledning i fagforeningen med fuld løn.

Ekstra uddannelse til opsagte
Ansatte, der bliver opsagt, får 1uges ekstra uddannelse i opsigelsesperioden gennem Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF). Den samlede uddannelse i opsigelsesperioden kan dermed komme op på 5 uger.

Fuld gennemsigtighed på vikarområdet
På vikarområdet får tillidsrepræsentanterne nye muligheder for at kontrollere, at vikarene kommer ind på ordentlige vilkår i overensstemmelse med overenskomsten. Dermed bliver der sikret fuld gennemsigtighed på vikarområdet.

Bedre forhold for lærlinge
På lærlingeområdet sker der en række forbedringer. Der bliver eksempelvis mulighed for ekstrauddannelse i fritiden via IKUF, og ophold på skolehjem bliver betalt.

Forhøjelser af mindstebetalingen, tillæg og satser
Mindstebetalingssatsen, der i dag udgør 108,70 kr., forhøjes pr. 1. marts 2014 med 1,50 kr., pr 1. marts 2015 med 1,65 kr. og pr. 1. marts 2016 med 1,80 kr. Genetillæg reguleres med 1,5 pct. pr. 1. marts 2014, med 1,6 pct. pr 1. marts 2015 og med 1,7 pct. pr. 1. marts 2016.
Lærlinge– og elevsatser reguleres pr. 1. marts 2014 med 1,9 pct. pr. 1. marts i hvert overenskomstår.

En god aftale
Hovedbestyrelsen finder, at forliget rummer flere forbedringer og nye muligheder. I det lys er overenskomstperioden på 3 år fornuftig. Samtidig vurderer hovedbestyrelsen, at resultatet giver plads til de kommende lokale lønforhandlinger, hvor der er mulighed for at forhandle yderligere forbedringer hjem direkte på lønnen. Derfor anbefaler hovedbestyrelsen alle medlemmer at stemme ja til forliget, når det bliver sendt til urafstemning.

Læs om OK-2014

Pr. 1. marts 2014 skal overenskomsterne på det private arbejdsmarked fornys. 

Nedenfor kan du læse om overenskomstforhandlingerne


 

 


Vigtige links om OK-2014:

LO er den største hovedorganisation på lønmodtagersiden. Modparten til LO er DA, Dansk Arbejdsgiverforening, som er en hovedorganisation på arbejdsgiversiden. Hovedorganisationerne har i forbindelse med overenskomstfornyelser en koordinerende rolle. I forløbets slutspurt forhandler LO og DA direkte med forligsmanden om forsøg på at fremsætte et samlet mæglingsforslag, som kan opsamle alle de overenskomstområder, der ikke selv kan blive enige. 

CO-industri er det største forhandlingskartel på lønmodtagersiden. Formanden for C0-industri er forbundsformanden for Dansk Metal, Claus Jensen. Modparten til CO-industri er DI, Dansk Industri. CO-industri og DI forhandler to store overenskomster, hhv. Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. De egentlige forhandlinger mellem CO-industri og DI om fornyelsen af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst foregår i Det snævre Udvalg. TDC ansatte er omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, dog gælder en række særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter Funktionæroverenskomstens bestemmelser.

Dansk Metal er vores forbund. Dansk Metal indgår bl.a. i CO-industri.

Normalt vil der ikke indenfor LO/DA-område blive indgået noget forlig før end der er opnået resultat på industriens område. Resultatet på industriens område er derfor normal retningsgivende for hele det private arbejdsmarked.

Forligsinstitutionens rolle:
Går overenskomstforhandlingerne i hårdknude bestemmer forligsmandsloven, at forligsinstitutionen skal fungerer som mægler. På det private arbejdsmarked er det forligsmand Asbjørn Jensen som skal forsøge at forlige parterne, hvis der er optræk til konflikt. Forligsinstitutionen og forligsmanden har en række beføjelser. Du kan læse mere om Forligsmandens beføjelser her.  Forligsmanden vil i forbindelse med en forestående truende konflikt udsende Meddelelser fra Forligsmanden, som overenskomstparterne skal efterkomme. Du kan læse Meddelelserne fra Forligsmanden

Regeringsindgreb:

Resulterer overenskomstfornyelsen i storkonflikt, som mere eller mindre lammer samfundet, kan regeringen fremsætte lovforslag, som har til hensigt at stoppe konflikten. Selv om der er tale om et lovindgreb vedtaget af Folketinget, benævnes lovforslaget ofte for regeringsindgreb. Siden 1975 har Folketinget i alt 17 gange foretaget indgreb i den frie konfliktret og den frie forhandlingsret og har vedtaget love, som har forlænget opsagte overenskomster. Sidst det skete var 26. april 2013. Se en oversigt over lovindgreb siden 1975