Den 3. marts 2014

Status OK-2014: Forlig for ca. 80 pct. lønmodtagere

I de seneste dage er der indgået nye forlig for en række overenskomstområder som skal have fornyet deres overenskomster pr. 1. marts.

Forligsmand Asbjørn Jensen har mandag opgjort, at der på nuværende tidspunkt er indgået forlig for ca. 80% af de knap 600.000 lønmodtagere, som pr. 1. marts skal have fornyet deres overenskomster.

Forhandlinger overgår til forligsinstitutionens regi
Forligsmanden har meddelt, at forhandlingerne på de resterende områder fra nu videreføres i Forligsinstitutionens regi - og dermed inden for forligsmandslovens rammer - direkte mellem overenskomstparterne og om hele overenskomststoffet. Dette gælder også for martsoverenskomster mellem parter, hvor ingen er medlem af DA og LO.


Forligsmanden vil i de kommende dage indkalde parter, der har anmodet om forligsmandens bistand.

Forligsmanden opfordrer alle overenskomstparter, hvor der endnu ikke er opnået forlig, til at intensivere forhandlingerne om overenskomstfornyelsen på egen hånd.  

Hvis parterne ikke senest den 10. marts på egen hånd er blevet enige, vil forligsmanden indkalde parterne til forhandling.

Selv om forligsmanden nu sætter overenskomstparterne under pres, vil der formentlig alligevel gå et par uger inden, at forligsmanden fremsætter en mæglingsskitse som senere kan blive til et egentligt mæglingsforslag som kan sendes til urafstemning.

Traditionelt har forligsmanden og hovedorganisationerne ambition om, at der skal være indgået forlig for så tæt som 100% af lønmodtagerne som muligt, inden der fremsættes mæglingsforslag. De områder som ikke til den tid er blevet enige, vil blive "samlet op" i det samlede mæglingsforslag.

Ved overenskomstfornyelsen i 2012 blev der på LO/DA-området indgået forlig for godt 96% af lønmodtagerne, medens resten blev samlet op af mæglingsforslaget. I 2010 og 2007 var de tilsvarende procentsatser hhv. 92% og 94%.

TDC-ansatte
Siden den 9. februar, hvor DI og CO-industri opnåede forlig om industriens overenskomster, har vi ventet på at forligsmanden kan fremsætte et samlet mæglingsforslag, så det kan blive sendt til urafstemning. 

TDC-ansatte på det såkaldte tilpassede overenskomstgrundlag er direkte omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst. Dog gælder der i TDC en række Særaftaler og lokalaftaler som supplerer og erstatter funktionæroverenskomstens bestemmelser. Inden urafstemningen går i gang vil vi holde en række medlemsmøder, hvor vi vil informere om overenskomstresultatet. Besked om steder og tidspunkterne for medlemsmøderne vil blive meddelt på teleoest.dk  

Læs om Industriforligets betydning for TDC-ansatte


Læs om OK-2014

Pr. 1. marts 2014 skal overenskomsterne på det private arbejdsmarked fornys. 

Nedenfor kan du læse om overenskomstforhandlingerne


 

 


Vigtige links om OK-2014:

LO er den største hovedorganisation på lønmodtagersiden. Modparten til LO er DA, Dansk Arbejdsgiverforening, som er en hovedorganisation på arbejdsgiversiden. Hovedorganisationerne har i forbindelse med overenskomstfornyelser en koordinerende rolle. I forløbets slutspurt forhandler LO og DA direkte med forligsmanden om forsøg på at fremsætte et samlet mæglingsforslag, som kan opsamle alle de overenskomstområder, der ikke selv kan blive enige. 

CO-industri er det største forhandlingskartel på lønmodtagersiden. Formanden for C0-industri er forbundsformanden for Dansk Metal, Claus Jensen. Modparten til CO-industri er DI, Dansk Industri. CO-industri og DI forhandler to store overenskomster, hhv. Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. De egentlige forhandlinger mellem CO-industri og DI om fornyelsen af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst foregår i Det snævre Udvalg. TDC ansatte er omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, dog gælder en række særaftaler og lokalaftaler som supplerer eller erstatter Funktionæroverenskomstens bestemmelser.

Dansk Metal er vores forbund. Dansk Metal indgår bl.a. i CO-industri.

Normalt vil der ikke indenfor LO/DA-område blive indgået noget forlig før end der er opnået resultat på industriens område. Resultatet på industriens område er derfor normal retningsgivende for hele det private arbejdsmarked.

Forligsinstitutionens rolle:
Går overenskomstforhandlingerne i hårdknude bestemmer forligsmandsloven, at forligsinstitutionen skal fungerer som mægler. På det private arbejdsmarked er det forligsmand Asbjørn Jensen som skal forsøge at forlige parterne, hvis der er optræk til konflikt. Forligsinstitutionen og forligsmanden har en række beføjelser. Du kan læse mere om Forligsmandens beføjelser her.  Forligsmanden vil i forbindelse med en forestående truende konflikt udsende Meddelelser fra Forligsmanden, som overenskomstparterne skal efterkomme. Du kan læse Meddelelserne fra Forligsmanden

Regeringsindgreb:

Resulterer overenskomstfornyelsen i storkonflikt, som mere eller mindre lammer samfundet, kan regeringen fremsætte lovforslag, som har til hensigt at stoppe konflikten. Selv om der er tale om et lovindgreb vedtaget af Folketinget, benævnes lovforslaget ofte for regeringsindgreb. Siden 1975 har Folketinget i alt 17 gange foretaget indgreb i den frie konfliktret og den frie forhandlingsret og har vedtaget love, som har forlænget opsagte overenskomster. Sidst det skete var 26. april 2013. Se en oversigt over lovindgreb siden 1975