Den 20. juni 2014


Sejr til dansk fagbevægelse

Sympatikonflikten mod Huaweis underentreprenører Constructel og Pen Com er afblæst, da de to firmaer har underskrevet fællesoverenskomst med Dansk El-Forbund og Dansk Metal

Her kan du læse en historisk status på konflikten mod Huaweis udenlandske underentreprenører ved arbejde til fordel for hhv. Pen Com og Constructel, som opsætter mobilsendestationer.

Efter at TDC har indgået aftale med Huawei Technologies (Denmark) ApS, om at de pr. 1. marts 2014 skal stå for driften og dermed udskiftning af TDC’s mobile netværk, til det nye lynhurtigere 4G, har forbundene forsøgt at indgå overenskomstaftaler med de udenlandske underentreprenører som Huawei samarbejder med til udførelse af opgaverne.

Dansk Metal og Dansk El-Forbund begyndte et samarbejde om overenskomstaftaler og valgte at forsøge at indgå fællesoverenskomst med virksomhederne på dette område.

Der har været ringe eller slet ingen vilje til at indgå aftaler med os, indtil få dage før ikrafttræden af sympatikonflikt mod virksomhederne, hvor de begyndte at røre på sig under trussel om, at sympatikonflikten, mod en række af Dansk Arbejdsgiverforenings medlemsvirksomheder, ville træde i kraft den 5. juni.

Dansk El-Forbund og Dansk Metals overenskomstkrav har været til forhandling med de to underentreprenører til Huawei, hhv. Pen Com og Constructel til sidst på eftermiddagen den 17. juni 2014.

Dansk Metal havde allerede den 23. april over for Pen Com og den 13. maj 2014 overfor Constructel iværksat blokade.

En række forbund i LO havde allerede den 5. juni iværksat sympatikonflikt over for en række medlemsvirksomheder i Dansk Arbejdsgiverforening med det formål at indgå overenskomst for hhv. Pen Com og Constructel.

Sympatikonflikterne blev derfor etableret.

Sympatikonflikten betød at ingen medlemmer af hhv. Dansk Metal og Dansk El-Forbund ansat i en virksomhed organiseret i hhv. TEKNIQ, DI, Dansk Byggeri, HTS, VABA, DS Håndværk og Industri, Danske Malermestre og Dansk Erhverv, måtte udføre arbejde til fordel for hhv. Pen Com eller Constructel eller arbejde på byggepladser, hvor Pen Com eller Constructel arbejder.

Hvis Pen Com og Constructel indgik overenskomster vil sympatikonflikterne naturligvis blive afblæst straks.

PEN-COM havde i ugen op til pinse indgået aftale med Dansk El-Forbund afdeling København og onsdag den 17. juni blev indholdet af fælles aftaler med Dansk El-Forbund  og Dansk Metal forhandlet på plads med PEN Com og Constructel.

Resultatet var betinget af endelig godkendelse hos Pen Com og Constructel.

Repræsentanterne fra virksomhederne rejste hjem med resultatet og fik frist til i dag fredag den 20. juni at melde tilbage med underskrift på overenskomsterne.

Fredag har såvel Pen Com som Constructel meddelt forbundene,  at man har godkendt overenskomsterne og sympatikonflikterne. Dermed er konflikten afblæst.

Forbundene kan herefter kun opfordre TDC og Huawei til at stille krav til deres samarbejdspartnere om at alle eventuelle fremtidige entrepriser skal være omfattet af overenskomster med LO-forbundene, således at vi i fællesskab kan begrænse social dumping.

V/ Carsten D. Nielsen & John Schwartzbach