Den 25. april 2014


Mistanke om social dumping hos Huaweis underleverandører

Dansk Metal har fremsendt brev om overenskomst med det tjekkiske firma PEN COM samt meddelelse om etablering af konflikt. Samtidig er LO på vej med sympatikonfliktvarsler overfor Dansk Arbejdsgiverforening

Når Huawei får sat antennemaster op til TDC´s nye 4G-netværk, er der risiko for, at det sker med underbetalt udstationeret arbejdskraft fra det tjekkiske firma PEN COM.

Der skal i alt opsættes cirka 3.500 mobilmaster landet over. Men PEN COM aflønner med kummerlige vilkår i følge de oplysninger Dansk Metal Tele Øst har modtaget.

- Vi har ikke kunnet få fingre i lønsedler som dokumenterer, hvad PEN COM aflønner med, men nogle af de tjekkiske medarbejdere fortæller, at de får en løn på 2-3 Euro i timen samt et beløb svarende til cirka kr. 5.000 pr. md. til ophold og forplejning i Danmark, siger næstformand i Dansk Metal Tele Øst, Carsten Dyring Nielsen.


- Andre har fortalt, at de får et beløb pr. døgn svarende til 50 Euro til dækning af løn, ophold og fortærring, fortsætter Carsten Dyring Nielsen. Han fortæller, at oplysningerne stammer fra de utrolig mange indberetninger, som han gennem de seneste uger har modtaget fra medlemmer og samarbejdspartnere som har haft direkte kontakt med de tjekkiske medarbejdere.

Overholder ikke sikkerhedsregler 
- For det beløb kan man ikke bo på hotel i Danmark, og det gør de tjekkiske medarbejdere heller ikke. Vi har konkret set et eksempel på, at en tjekkisk medarbejder har overnattet i en af de kraner, som bliver benyttet, når der skal opsættes mobilmaster, siger Carsten Dyring Nielsen.

Desværre bliver helt almindelige sikkerhedsregler ikke overholdt af PEN COM og de tjekkiske medarbejdere.

F.eks. måtte Pen Coms medarbejdere stoppe arbejdet den 24. marts 2014 på Bornholm, da Metal Bornholm og Dansk Elforbund konstaterede, at de tjekkiske medarbejdere arbejdede med stærkstrøm, uden at have de nødvendige certificeringer. Efterfølgende har El-forbundet indberettet forholdet til Arbejdstilsynet. 

Arbejdstilsynet har i sidste måned også grebet ind overfor PEN COM da der blev opsat en mobilmast på et vandværk på Sjælland. Her blev hygiejnereglerne for arbejde på vandværker ikke overholdt af Pen Com og de tjekkiske arbejdere.

Hovedkonflikt iværksat
Dansk Metal har den 24. marts 2014 fremsendt forhandlingsbegæring til det tjekkiske firma PEN COM for at opnå overenskomstdækning. Men PEN COM har ikke reageret. Nu har Dansk Metal sendt et nyt brev til PEN COM med meddelelse om iværksættelse af konflikt.

I første omgang vil det næppe blive nogen særlig effektiv konflikt, for Dansk Metal og de andre LO-forbund har ikke nogen medlemmer i PEN COM. Men konflikten vil være et lovligt kampskridt. Og iht. hovedaftalens regler samt domspraksis fra Arbejdsretten kan der lovligt varsles sympatikonflikt, når en hovedkonflikt er korrekt iværksat.

Bilag-8-møde afholdt
Den 4. april 2014 blev et såkaldte bilag-8-møde indledt mellem Dansk Erhverv, Huawei Technologies (Denmark) ApS. og Dansk Metal.

Med Bilag 8, menes Bilag 8 til Industriens Overenskomst, som Huawei og Dansk Erhverv har tiltrådt. Formålet med et bilag-8-møde er at modvirke social dumping. Hvis der er mistanke om social dumping i en overenskomstdækket virksomhed, eller hvis en overenskomstdækket virksomhed har underentreprenører, som udøver social dumping, skal der omgående etableres et møde om sagen, hvor samtlige relevante oplysninger fremlægges.


Men desværre kunne arbejdsgiversiden ikke fremlægge de relevante oplysninger og på mødet den 4. april 2014 blev parterne enige om at suspendere mødet. Mødet blev genoptaget tirsdag den 15. april 2014.

På mødet den 15. april fremlagde Dansk Erhverv og Huawei et brev fra PEN COMs direktør i Tjekkiet, som afviste Dansk Metals påstande. Den tjekkiske direktør oplyste i brevet, at PEN COMs medarbejdere under opholdet i Danmark er indlogeret på kroer og i øvrigt får betaling med et niveau svarende til danske forhold. Huawei forklarede også på mødet, at de ikke betaler et mindre beløb til de undelandske entreprenører, end hvad danske entreprenører forlanger.

Men Huawei kunne ikke fremlægge egentlig dokumentation i form af f.eks. ansættelsesbeviser og lønsedler mv.

Selv om Huawei på mødet den 4. april havde afvist, at der var andre udenlandske entreprenører end PEN COM, måtte Huawei alligevel på mødet den 15. april indrømme, at Huawei også benytter en anden udenlandsk entreprenør. Det drejer sig om det portugisiske selskab bosiddende i Berlin, Constructel GmbH, Plauener Strasse 163-169, Haus G, D-13053, Berlin - Germany.

Nu har Constructel i Berlin også fået tilsendt brev fra Dansk Metal med krav om overenskomst. Og også overfor Constructel vil Dansk Metal i givet fald følge op med meddelelse om konflikt og i givet fald varsling af sympatikonflikter.

Sympatikonflikt kan hurtig blive effektiv
Dansk Metal vil mandag den 28. april anmode LO om at koordinere varsling af sympatikonflikter overfor Dansk Arbejdsgiverforening med henblik på at opnå overenskomst med Pen Com. I denne sag skal sympatikonflikterne varsles med 14 dage.

- Jeg har talt med kolleger i Dansk El Forbund og 3F og vores vurdering er, at en sympatikonflikt med henblik på at opnå overenskomst med de udenlandske selskaber relativt hurtig vil blive ganske effektiv, siger Carsten D. Nielsen.
 
- Udenlandske medarbejdere skal være hjertelig velkommen til at komme til Danmark og arbejde. Men det forudsætter, at det sker på vilkår svarene til dansk niveau, siger Carsten Dyring Nielsen.


Han oplyser, at lige nu er det påstand mod påstand: 

- Huawei oplyser, at deres underentreprenører aflønner på danske vilkår. Men vi får andre ting fortalt samt daglige indberetninger om kummerlige forhold. Hvis Huaweis udenlandske underentreprenører har rent mel i posen, bør det jo ikke være noget problem for dem at indgå overenskomst med Dansk Metal, så vi kan undgå at udvide med sympatikonflikter, siger Carsten Dyring Nielsen.

Nærmere information vil blive givet til medlemmerne
En eventuel sympatikonflikt vil indebære, at organiserede medlemmer, f.eks. i TDC A/S og Huawei samt de øvrige virksomheder som er omfattet af LO-sympatikonfliktvarslerne, ikke må udføre arbejde til fordel for den virksomhed som er omfattet af hovedkonflikten.

Der vil således være tale om en delvis strejke. De organiserede medlemmer i de virksomheder som omfattes af sympatikonflikterne passer deres normale arbejde, borset fra det arbejde som er til fordel for den konfliktramte virksomhed.

Dansk Metal Tele Øst vil informere nærmere om, hvordan medlemmerne skal forholde sig, hvis det ikke inden sympatikonfliktvarslernes udløb, vil lykkes at opnå overenskomst.

 


FAKTA:
Pr. 1. marts 2014 har TDC A/S skiftet partner fra Ericsson Danmark A/S til Huawei Technologies (Denmark) ApS.

Huawei skal de næste seks år levere udstyr til og drift af TDC’s mobilnetværk. Der skal opsættes op mod 3.500 mobilmaster over hele Danmark.

Det er Huawei Technologies (Denmark) ApS. som har hyret det tjekkiske firma PEN COM s.r.o., Porážková 1132/42, 702 00 Ostrava,Moravskoslezský, Czech Republic.

Huawei Technologies (Denmark) ApS. er medlem af Dansk Erhverv Arbejdsgiver. I februar 2014 har Dansk Metal Tele Øst og Dansk Metal Tele Vest indgået en tiltrædelsesaftale med Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Huawei Technologies (Denmark) ApS. Det er aftalt, at Industriens Overenskomst aftalt mellem Dansk Industri og CO-industri er gældende i Huawei Technologies (Denmark) ApS. for arbejde omfattet af Metals uddannelsesområde.  

Dansk Metal har oprindelig den 24. marts 2014 fremsendt brev til PEN COM om overenskomstdækning. Dansk Metal har nu sendt et nyt brev til PEN COM om overenskomst og med meddelelse om konflikt. Tilsvarende har Dansk Metal sendt et brev til Constructel om overenskomstdækning,