Den 9. februar 2011


120 Prosa-medlemmer ansat i CSC/Danmark er lockoutet

Onsdag startede en overenskomstmæssig konflikt i CSC/Danmark. Arbejdsgiverne har lockoutet en række medlemmer af fagforeningen Prosa. Ingen medlemmer af Tele Øst er omfattet af konflikten

Årsagen til den korrekt varslede og iværksatte lockout skyldes, at det endnu ikke er lykkedes for CSC/Danmark og Prosa at blive enige om fornyelse af den overenskomst som oprindelig skulle være fornyet i juni 2009.

Efter et par års forhandlinger gjorde parterne et sidste forøg tirsdag aften i forligsinstitutionen.

Men parterne måtte cirka kl. 21:00 konstatere at afstanden var for stor. 

Forligsmanden fandt ikke anledning til at udskyde konflikten i de 2 uger, som forligsmanden ellers har ret til. Og det betød at konflikten brød ud onsdag.

Eftersom CSC/Danmark bl.a. udfører samfundsvigtige opgaver har parterne - dvs. CSC/Danmark og Prosa - en aftale om at begrænse overenskomstmæssige konflikter. Derfor er det ikke alle Prosas medlemmer i CSC/Danmark som er blevet lockoutet, men derimod ialt 120 af Prosas medlemmer.

I følge Prosa har CSC/Danmark fem krav til fornyelse af overenskomsten, som Prosa ikke vil imødekomme:

- fjernelse af en tryghedsaftale
- indførelse af funktionsløn
- nedsættelse af lønnen med 10%
- øget arbejdstid
- individuel løn (væk med skalatrin)


Medlemmer i Dansk Metal
Dansk Metal Tele Øst har en række medlemmer som er ansat i TDC, men som er udlånt til CSC. De pågældende medlemmer er IKKE omfattet af konflikten, da de er omfattet af Industriens Funktionsoverenskomst, det såkaldte tilpassede overenskomstgrundlag i TDC.

I forbindelse med en korrekt varslet og iværksat konflikt som lønmodtageren ikke er omfattet af, gælder imidlertid i følge fagretslig praksis,  at det er tilladt at vægre sig mod at udføre konfliktramt arbejde.

Hvis et medlem af Tele Øst alligevel af sin leder bliver pålagt at udføre arbejde, som medlemmet mener er konfliktramt, skal medlemmet protestere, men efterkomme odren. Samtidig skal man straks kontakte sin tillidsrepræsentant.

Der er aftalt et beredskab mellem Dansk Metal Tele Øst, CSC og TDC, således at tvivlspørgsmål i forbindelse med konflikten kan afklares hurtigst muligt.