Den 30. januar 2018


LO: Drop besparelser på erhvervsuddannelser, hvis Danmark skal blive digital frontløber

Regeringen har fremlagt en ny ambitiøs strategi om at gøre Danmark til en digital frontløber. Men skal det blive virkelighed, må regeringen droppe de fortsatte besparelser på erhvervsuddannelserne, mener LO

Danmark skal have fuldt udbytte af den digitale omstilling. Virksomhederne skal have gode rammer til at udnytte nye teknologier. Og alle danskere skal have kompetencer til at begå sig i en digital fremtid.

Derfor lancerer regeringen tirsdag Strategi for Danmarks digitale vækst med i alt 38 initiativer. Den skal bringe Danmark på forkant med den digitale udvikling, og skabe vækst og velstand til gavn for alle i samfundet.

I strategien lægger regeringen blandt andet op til at styrke søgningen til erhvervsuddannelser og videregående uddannelser inden for de teknologiske områder (de såkaldte STEM-uddannelser) gennem den såkaldte Teknologipagt. Samtidig skal et 4-årigt forsøgsprogram i folkeskolen og øget digitalisering på erhvervsuddannelserne sikre, at vi har de nødvendige kompetencer i fremtiden. STEM står for Science, Technology, Engineering, Mathematics eller på dansk naturvidenskab, teknologi, IT og matematik.

Teknologipagt er god idé
– Der er mange gode initiativer i regeringens strategi, siger LO-formand Lizette Risgaard.

- Ideen om en teknologipagt er god, og der kan vi også bidrage fra fagbevægelsen. Flere af de øvrige initiativer støtter også godt op om vores trepartsaftale om efteruddannelse, der jo netop sigter mod at fremtidssikre muligheden for livslang læring i en teknologisk omskiftelig tid. 


- Når det er sagt, har vi i LO svært ved at se, hvordan vi skal nå målsætningerne, når regeringen bliver ved med at spare på hele uddannelsesområdet, siger LO-formanden.


– Det hænger jo ikke sammen, når man vil have 20 procent flere til at fuldføre en STEM-erhvervsuddannelse om ti år, samtidig med at man bliver ved med at tage penge fra netop erhvervsuddannelserne. Senest har man besluttet at spare 100 mio. kr. mere på erhvervsuddannelserne med dette års finanslov. Det bliver regeringen og partierne i Folketinget nødt til at tage alvorligt og ændre, hvis Danmark virkelig skal sikre sig den digitale førerposition i fremtiden, siger Lizette Risgaard.

LO: - Brug for et sikkerhedsnet
Samtidig er det en afgørende forudsætning, at der er den nødvendige omstillingsparathed hos lønmodtagerne. Og det kræver en tryghed og tillid til, at der er et ordentligt sikkerhedsnet:

– Hvis vi skal sikre, at alle tør springe med på vognen og byde forandringer velkomne – så kræver det, at man ikke risikerer at falde igennem i den periode, hvor man måske skal skifte jobfunktion og igennem et længere opkvalificeringsforløb. Derfor er det også på tide, at vi begynder at kigge på kompensationsgraden i dagpengesystemet, som jo desværre er nedadgående. Vores berømmede flexicurity-system skal fintunes til fremtidens arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard.

– I LO er vi meget enige i, at Danmark skal være foregangsland. Vi skal gå forrest for at skabe fremtidens job. Men det kræver altså både bedre uddannelse og flere investeringer. Men mindst lige så vigtigt er et sikkerhedsnet, der gør, at folk tør kaste sig ud i de nye muligheder. Det skal i fokus nu, hvis strategiens ambitioner skal indfries, siger Lizette Risgaard.