Den 17. marts 2016

Trepartsaftale om integration

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har torsdag indgået en trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration. Regeringen vil hurtigst muligt søge tilslutning til initiativerne blandt Folketingets partier, så de initiativer, der skal udmøntes via lovgivning, kan falde på plads inden sommerferien. Trepartsdrøftelser om andre emner fortsætter efter Påske.

Torsdag aften har lønmodtagere, arbejdsgivere og regeringen endnu en gang bevist, at Den danske Model lever i bedste velgående.

- Med trepartsaftalen har vi vist, at parterne sammen er i stand til at løse væsentlige samfundsudfordringer. Det er en god dag for lønmodtagerne og Den danske Model, siger LO's formand Lizette Risgaard.

Aftalen skaber rammer for en bedre integrationsindsats, der kan bane vejen for, at langt flere flygtninge og familiesammenførte kommer i beskæftigelse og nærmere selvforsørgelse.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har hele vejen været enige om, at der skal grundlæggende nye tiltag på bordet, hvis det for alvor skal lykkes at gøre op med tidligere tiders mislykkede integrationsindsats. Færre end hver tredje flygtning kommer i dag i arbejde efter tre år i integrationsprogrammet, der er bygget op omkring sprogundervisning, og hvor virksomhedskontakt fylder meget lidt.

Trepartsdrøftelserne er mundet ud i 32 initiativer, der spænder bredt og sikrer, at indsatsen for flygtninge og familiesammenførte begynder tidligere og i højere grad foregår ude på virksomhederne. Helt centralt i aftalen er LO og DA’s fælles forslag om en ny toårig integrationsuddannelse (IGU-uddannelse), som regeringen bakker op om, og som udmøntes i aftalen.

IGU-uddannelsen åbner for, at flere flygtninge kommer hurtigere ind på det danske arbejdsmarked, selv om de ikke fra dag ét kan leve op til de danske krav og oppebære en overenskomstmæssig dansk løn.

Trepartsdrøftelser fortsætter efter Påske
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er også enige om, at der er andre væsentlige udfordringer på det danske arbejdsmarked, som kræver fælles løsninger. Der er derfor indkaldt til et nyt trepartsmøde den 15. april.

Tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge er blandt de første temaer, der vil blive taget fat på.

- Vi har hele tiden insisteret på, at aftalen skulle ske inden for overenskomstsystemet, så lønmodtagerne har indflydelse på resultatet. Det har vi opnået, og det er jeg tilfreds med, siger LO´s formand Lizette Risgaard.

LO’s formand er samtidig tilfreds med, at regeringen i aftalen har forpligtet sig til sammen med parterne at fortsætte trepartsforhandlingerne, hvor der skal findes flere praktikpladser til de unge og bedre uddannelsesmuligheder for lønmodtagerne. 

– Jeg ser frem til, at vi tager fat på udfordringerne med at sikre langt flere praktikpladser til de unge, mærkbart bedre uddannelse for lønmodtagerne og en bedre hjælp til arbejdsløse, siger Lizette Risgaard.

Indslusningsløn fejer af bordet
Krumtappen i den netop indgåede trepartsaftale er den nye integrationsgrunduddannelse (IGU), som arbejdsgivere og lønmodtagere blev enige om i sidste uge. Og LO pointerer, at det er lykkedes at lægge alle tanker om en indslusningsløn i graven.

– Men den her aftale får flygtninge en uddannelse og bliver opkvalificeret samtidig med, at det sker til en overenskomstaftalt løn. Det så svært ud undervejs, men med alle parters stærke – og vedholdende – ønske om at løse problemerne i fællesskab, lykkedes det alligevel. Det har vi grund til at være stolte af, siger Lizette Risgaard.

– Den danske trepartsmodel er flere gange blevet erklæret død. Men endnu en gang har vi vist, at den er levedygtig, og at vi evner at stå sammen om at løse de helt store udfordringer for samfundet. Og det her er kun starten, siger Lizette Risgaard.

Regeringen er tilfreds
- Vi gør op med årtiers fejlslagne integrationsindsats. Vi tager fremover afsæt i, at flygtninge skal ud på de danske virksomheder og bidrage i stedet for at sidde fast i passive programmer, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg siger: 

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har landet en aftale, der gør integrationsindsatsen væsentlig mere jobrettet. Det er der brug for. Både fordi det er helt rimeligt, at man giver et bidrag til det danske samfund, når man er her. Men også fordi vi ved, at det er helt afgørende for den enkeltes integration i det danske samfund, at man kommer ud på en arbejdsplads. Her møder man danskerne, danske normer og værdier og det danske sprog.



Læs trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration af 17. marts 2016