Juni 2014
Hvad er en sympatikonflikt ?
Hovedreglen er, at når der er indgået overenskomst mellem en fagforening og virksomheden eller deres hovedorganisationer, er der fredspligt i overenskomstperioden, dvs. der må ikke iværksættes konflikt. En vigtig undtagelse er sympatikonflikt.
Hvis f.eks. en arbejdsgiver nægter at tegne overenskomst med en fagforening kan der i virksomheden etableres konflikt. Denne konflikt benævnes hovedkonflikt.
Forudsætning for at iværksætte konflikt er dog, at konflikten følger et legitimt og fagligt mål.
Arbejdsretten har ved flere lejligheder taget stilling til, at et LO-forbund følger et legitimt og fagligt mål når der f.eks. etableres konflikt mod en arbejdsgiver som nægter at tegne overenskomst.
Når en hovedkonflikt er i overensstemmelse med arbejdsmarkedets spilleregler kan der legalt varsles og iværksættes sympatikonflikt.
Sympatikonflikten har den virkning at organiserede medlemmer i andre virksomheder ikke må udføre arbejde til fordel for den konfliktramte virksomhed.
Betingelser for at etablere en korrekt sympatikonflikt:
- hovedkonflikten skal være korrekt iværksat og i overensstemmelse med de fagretslige spilleregler
- der skal være et interessefællesskab mellem lønmodtagerne i hovedkonflikten og sympatikonflikten
- sympatikonflikten skal være egnet til at påvirke hovedkonflikten og stå i rimeligt forhold til det mål, som søges opnået med hovedkonflikten
Hvis der rejses klage over om en konflikt er korrekt i forhold til arbejdsmarkedets spilleregler, er det Arbejdsretten som har kompetencen til at afgøre spørgsmålet.
Konsekvensen ved en sympatikonflikt
En sympatikonflikt indebærer, at fagforeningen pålægger de organiserede medlemmer, at de ikke må udføre arbejde til fordel for den virksomhed som er omfattet af hovedkonflikten.
Der vil således være tale om en delvis strejke. De organiserede medlemmer i de virksomheder som omfattes af sympatikonflikterne passer deres normale arbejde, bortset fra det arbejde som er til fordel for den konfliktramte virksomhed.
I hovedkonflikten mod virksomhederne PEN COM s.r.o. og Constructel GmbH , har LO og en række forbund overfor Dansk Arbejdsgiverforening varslet sympatikonflikt på vegne af medlemmer af Dansk Metal, Dansk El Forbund, 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet samt Malerforbundet.
Hvis sympatikonflikten træder i kraft må samtlige medlemmer af disse forbund, som er ansat i en virksomhed tilsluttet en række af Dansk Arbejdsgiverforenings medlemsorganisationer, fra og med torsdag den 5. juni 2014 ved normal arbejdstids begyndelse ikke udføre noget arbejde, der hidrører fra eller er bestemt for de to virksomheder, eller arbejde på eller bestemt for bygge- eller arbejdspladser, hvor de to virksomheder udfører arbejde.
Hvad er en blokade?
I den aktuelle konflikt mod PEN COM s.r.o. og Constructel GmbH er der etableret blokade. Der er ikke etableret fysisk blokade, men derimod blokade i fagretslig forstand. Vi forklarer begreberne
Det er en udbredt misforståelse, at en blokade består af en gruppe mennesker, der står og blokerer for trafikken ind og ud af virksomheden. En sådan fysisk blokade er ulovlig og vil hurtigt blive opløst af politiet. Dansk Metal støtter ikke fysiske blokader.
Blokade i fagretslig forstand
En blokade i fagretslig forstand indebærer, at fagforeningen forbyder sine medlemmer at tage beskæftigelse i den blokaderamte virksomhed. Er der tale om en korrekt iværksat blokade, indebærer dette også, at Jobcentret ikke må formidle arbejdskraft til virksomheden. Blokadens formål er, at afskære arbejdsgiveren fra at få organiseret arbejdskraft.
Hvis blokaden er korrekt iværksat kan der varsles sympatikonflikt således, at andre lønmodtagere uden for den blokaderamte virksomhed lovligt kan nægte at udføre arbejde til fordel for den konfliktramte virksomhed. (se nedenfor om sympatikonflikt).
Faglige konflikter følges af og til op af lovlige demonstrationer
I forbindelse med en konflikt mod en virksomhed er det tilladt at demonstrere og have strejke- og blokadevagter ved den konfliktramte virksomhed.
Lovligheden fremgår af Grundlovens § 79 om forsamlingsfrihed. Det kræver blot at arrangøren har anmeldt demonstrationen til Politi og kommune senest 24 timer før demonstrationen. Selv om det medfører visse vanskeligheder for færdslen til og fra virksomheden, fordi strejkevagterne måske først flytter sig når forbipasserende anmoder om det, er der fortsat tale om en lovlig aktion.
Fysisk blokade er ulovlig
Hvis en gruppe af personer helt eller delvist afspærrer adgangen til virksomheden således, at de forhindrer færdslen til og fra virksomheder, er der hverken tale om blokade i fagretslig forstand eller lovlig demonstration. Derimod er der tale om begrebet fysisk blokade, hvilket kan være en overtrædelse af Ordensbekendtgørelsen (den tidligere politivedtægt). Dansk Metal støtter ikke fysiske blokader.
Forskellige konfliktformer på arbejdsmarkedet:
- Blokade: Fagforeningen pålægger organiserede lønmodtagere at de ikke må lade sig ansætte i en bestemt virksomhed. Konfliktformen går ud på at presse arbejdsgiveren ved at afskære tilgangen af ny arbejdskraft. Denne konfliktforms modstykke er boykot.
- Strejke: Lønmodtagere som i forvejen er ansat i virksomheden ophører med at udføre arbejde i virksomheden. Konfliktformen går ud på at presse arbejdsgiveren ved at fjerne eksisterende arbejdskraft. Strejkebegrebet omfatter også andre former som f. eks. tempo-nedsættelse, arbejd-efter-reglerne-aktion, nægtelse af overarbejde. Denne konfliktforms modstykke er lockout.
- Boykot: Virksomheden eller arbejdsgiverforeningen nægter organiserede lønmodtagere i en bestemt fagforening eller forbund ansættelse i virksomheden. Denne konfliktforms modstykke er blokade.
- Lockout: Virksomheden eller arbejdsgiverforeningen nægter de i forvejen ansatte organiserede lønmodtagere i en bestemt fagforening eller forbund arbejde i virksomheden. Denne konfliktforms modstykke er strejke.