Den 15. maj 2015


Arbejdsretten har nyt møde den 20. maj om 
Serviceforbundets konfliktvarsel  mod Ryanair.

Demonstration mod Ryanair den 20. maj

Der er demonstration foran Arbejdsretten den 20. maj kl. 14:30, hvor der er nyt forberedende retsmøde om konfliktvarslets lovlighed. Det egentlige retsmøde ventes at finde sted den 15. juni 2015

Onsdag den 20. maj 2015 er der om eftermiddagen ny demonstration foran Arbejdsretten i København. Det forventes, at Ryanair-topchef Michael O’Leary aflægger Arbejdsretten et visit, når Arbejdsretten denne dag fra kl. 14:30 har nyt forberedende møde om lovligheden af Serviceforbundets konfliktvarsel mod Ryanir.

Som tidligere omtalt har Flybranchens Personale Union, varslet konflikt mod Ryanair for at opnå overenskomst med det irske selskab. Flybranchens Personale Union er en del af Serviceforbundet, som er tilsluttet LO. Konfliktvarslet er fulgt op af sympatikonfliktvarsler fra en række andre forbund, herunder Dansk Metal.

Konfliktvarslerne udsat

Ryanair har udtalt, at de vil møde enhver blokade og konflikt med retslige skridt. Derfor har LO anlagt sag ved Arbejdsretten med krav om, at Ryanair skal anerkende, at den varslede hovedkonflikt er lovlig. Ryanair har da også efterfølgende protesteret mod hovedkonflikten. Samtidig har Flybranchens Personale Union meddelt, at konflikten udsættes til femtedagen efter Arbejdsrettens afgørelse. Som en følge af dette er også sympatikonflikterne udsat.

Det er vigtigt at bide mærke i, at lønmodtagerorganisationerne frivilligt har valgt at udsætte konflikten. Man kunne have valgt at iværksætte konflikten, men hvis Arbejdsretten – mod forventning – efterfølgende ville nå frem til, at konflikten ville være ulovlig, ville det for det første medføre en klækkelig bod fra Arbejdsretten og for det andet ville man kunne imødese en sag anlagt af Ryanair om erstatningsansvar.

Det er ganske normalt, at lønmodtagerorganisationerne vælger at udsætte varslede konflikter indtil Arbejdsretten har taget stilling til lovligheden.

Parternes påstande

Sagen blev behandlet i Arbejdsretten den 26. marts 2015. hvor Ryanair protesterede over, at Arbejdsretten skulle behandle sagen. Ryanair mener, at det er irske domstole, som skal behandle spørgsmålet om konfliktens lovlighed. Ryanair mener alternativt, at det er EU-domstolen, som skal afgøre spørgsmålet.

Heroverfor har LO på vegne af Serviceforbundet under Arbejdsrettens sagsbehandling fremført, at det af EU’s regler om luftfart fremgår, at ethvert besætningsmedlem skal være tilknyttet en hjemmebase. Det er lovene i landet hvor hjemmebasen ligger, der gælder for besætningsmedlemmerne. Det er fastslået i bl.a. en norsk dom om Ryanair (Norge følger EU-reglerne) og en dansk dom om Sterlings konkurs. Har man base i København, er det altså dansk ret, der gælder. Der betales skat til Danmark. Og Serviceforbundet har også indgået overenskomster for de selskaber, som har base i Danmark.

Der ventes ikke nogen afgørelse fra Arbejdsetten den 20. maj, da der blot er tale om et såkaldt forberedende retsmøde. Men parterne har fået besked på, at det egentlig retsmøde forventes gennemført den 15. juni 2015. Arbejdsretten forventer hurtigt herefter at komme med en afgørelse.

Vestager: Konflikt strider ikke mod EU´s konkurrenceregler 

EU´s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har i tydelige vendinger udtalt, at en kommende konflikt og eventuelle sympatikonflikter mod Ryanairs fly i Københavns Lufthavn ikke er i konflikt med EU's principper om fri konkurrence.

- Der er plads til den danske model. Der er plads til at arbejdsmarkeds parter tager et ansvar for, hvordan arbejdet udføres, er Margrethe Vestager ifølge dr.dk citeret for at udtale. Ligeledes vil Margrethe Vestager tage en eventuel sag anlagt af Ryanair ved EU-domstolen med ro.

- Vi er trygge i forventningen om, at Den danske Model, den kan være der. Og så kan vi samtidig have konkurrence på ordnede vilkår, siger konkurrencekommissæren.

Demonstration foran Arbejdsretten

Som nævnt er der arrangeret demonstration den 20. maj 2015 fra kl. 14:30 foran Arbejdsretten på Sankt Annæ Plads 5 A, 1250 København K. Demonstrationen er indkaldt af Luftens Helte. Der må ikke forekomme overenskomststridige arbejdsnedlæggelser!