Den 23. marts 2015


TDC dømt for brud på Ligebehandlingsloven

Louise Zetterquist. som er medlem af Dansk Metal Tele Øst, arbejdede som timelønnet i TDC. Lederen fortalte at TDC havde besluttet at Louise var uegnet til fastansættese. Det skete efter 10 mdr. og tre ugers tilfredsstillende arbejde og tre uger efter at Louise havde meddelt sin graviditet

Louise var først ansat som vikarbureauvikar i TDC Channels og efter fire måneders tilfredsstillende arbejde blev hun ansat som timelønnet i TDC Channels. I følge timelønsaftalen skulle hun fastansættes senest efter 11 måneder hvis hun var egnet.

Fik at vide at hun var uegnet en uge før fastansættelse
Fastansættelses skulle ske den 1. november 2013. I september 2013 spørger hun sin leder i en mail, om hun skal begynde at søge nyt job eller om hun kan forvente at blive fastansat. Leder svarer at hun ikke skal søge efter nyt job.

I den første uge af oktober 2013 meddeler hun sin leder, at hun er gravid og forventer at nedkomme til april 2014.  Den 23. oktober - dvs. en uge før kun skulle fastansættes, får hun besked på af sin leder, at TDC ikke vil fastansætte Louise, fordi hun har for mange sygedage og performer for dårligt.

Louise kontaktede herefter Dansk Metal Tele Øst som protesterer overfor TDC. Det er tydeligt for Tele Øst, at eneste årsag til, at Louise ikke er blevet fastansat skyldes, at Louise er gravid.

Sagen forhandledes, men der kunne ikke opnås enighed om at Louise skulle fastansættes.

Dansk Metal Tele Øst besluttede i samråd med Louise at stævne TDC for brud på ligebehandlingsloven. Desværre har sagen trukket ud på grund af lang ventetid i byretten. Men dommen kom i fredags.

Og i en dom af 20. marts 2015 når Retten på Frederiksberg frem til, at


"...LEDERENS forklaring om, at sagsøger ikke ydede den ønskede arbejdsindsats er - udover den som bilag A fremlagte handlingsplan, der har en generel karakter - ikke underbygget af andre oplysninger i sagen. Sagsøgers performancetal (bilag 10) er således tilfredsstillende, og der er ikke meddelt påtaler eller advarsler.

Retten finder på denne baggrund ikke, at sagsøgte har løftet sin bevisbyrde for, at beslutningen om ikke at fastansætte sagsøgeren ikke var helt eller delvis begrundet i sagsøgers graviditet...
...
...
...
Sagsøger har herefter krav på en godtgørelse efter ligebehandlingslovens § 2, jf. § 14. Retten finder, at godtgørelsen passende kan fastsættes skønsmæssigt til 25.000 kr. med renter som påstået".


Dansk Metal Tele Øst anker dommen
Dansk Metal Tele Øst havde nedlagt påstand om en højere godtgørelse fordi vi mente, at sagen skulle sidestilles med afskedigelse af en gravid medarbejder.  Hvis ikke, at hun var blevet gravid, var hun nemlig blevet fastansat, fordi dette var forudsat i lokalaftalen. Men retten begrunder sin afgørelse med:

"Parterne har indgået en tidsbegrænset ansættelsesaftale efter retningslinjerne i den på området gældende lokalaftale. Uanset at det efter de afgivne forklaringer må lægges til grund, at det var usædvanligt, at sagsøger på et så sent tidspunkt i den tidsbegrænsede periode fik at vide, at hun ikke ville blive tilbudt fastansættelse, og uanset at indholdet af LEDERENSs mail af 16. september 2013, finder retten ikke, at sagsøger er bibragt en sådan berettiget forventning om fastansættelse, at beslutningen om ikke at fastansætte hende må sidestilles med en egentlig opsigelse".


Den del af dommen mener Dansk Metal Tele Øst ikke er korrekt. Tværimod mener Dansk Metal Tele Øst at Louise netop havde en berettiget forventning om fastansættelse. Det fremgår blandt andet af lokalaftalen at

"Der kan således alene ansættes timelønnede medarbejdere, hvis formålet er, at de under ansættelse som timelønnede er under oplæring og at de efterfølgende fastansættes efter maksimalt 11 måneder, hvis de er egnet hertil."


På den baggrund har advokat Henrik Karl Nielsen, som repræsenterer Dansk Metal Tele Øst, i samråd med Louise besluttet at anke sagen til Østre Landsret.

Du kan læse mere om sagen på avisen.dk